Vizita lui Xi Jinping este prima a unui preşedinte chinez la Belgrad după mai mult de 30 de ani. 

În 2015, valoarea schimburilor comerciale între cele două ţări s-a cifrat la 1,56 miliarde de dolari, cu o balanţă înclinată net în favoarea Chinei. 

Dacă Serbia vizează să devină una din porţile de intrare a Chinei în Balcani şi în Europa, în ce priveşte Beijingul, acesta urmăreşte să faciliteze transportul produselor sale pe continentul european, prin participarea, mai ales, la proiecte de infrastructură în Europa de Sud-Est. 

În urmă cu două luni, compania chineză HBIS, al treilea producător mondial de oţel, a achiziţionat unica oţelărie sârbă, Zelezara Smederevo, principalul exportator al ţării, contra sumei de 46 milioane de euro. În programul preşedintelui chinez se află şi vizitarea acestui obiectiv, în cursul zilei de duminică. 

Printre acordurile ce vor fi semnate se numără cele referitoare la construirea de autostrăzi şi de uzine de tratare a deşeurilor. China a investit mai mult de 1 miliard de dolari în Serbia după semnarea, în 2009, a acordului de parteneriat strategic, ce urmează să fie întărit cu prilejul vizitei preşedintelui Xi Jinping. 

Cele două părţi îşi vor reafirma, de asemenea, angajamentul faţă de construirea unei căi ferate de mare viteză între Serbia şi capitala Ungariei, Budapesta. 

Pentru cimentarea bunelor relaţii cu Serbia, în prezenţa lui Xi Jinping va fi pusă piatra de temelie a unui centru cultural chinez şi va fi inaugurat un monument al filosofului Confucius, pe locul unde s-a aflat ambasada chineză distrusă de bombardamentele NATO din 1999. 

China nu a recunoscut Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a declarat în 2008 independenţa, respinsă de Belgrad. 

După vizita în Serbia, preşedintele chinez se va deplasa în Polonia, apoi în Uzbekistan, unde va participa la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. 

AGERPRES