"Este o problemă foarte mare. Din păcate, trebuie să spunem că, la ora actuală, ceea ce constatăm este că 20 – 25% din piaţa internaţională a mierii are miere falsificată", a afirmat preşedintele APIMONDIA.

Philip McCabe a spus că unele companii îşi hrănesc albinele şi folosesc, pentru a fabrica mierea, de fapt, zahăr din trestie de zahăr, tot felul de arome, de coloranţi şi fac astfel siropuri. "Din fericire, ambalatorii de miere cunosc şi dispun de toată tehnologia de identificare a acestor falsificări şi se mai poate preveni acest lucru. De fapt, secretul unei mieri bune este mierea locală", a afirmat preşedintele APIMONDIA.

McCabe s-a arătat încântat de tehnologia care se aplică pentru testarea mierii la un procesator din Blaj, el exprimându-şi speranţa ca peste tot să se întâmple acest lucru.

Preşedintele APIMONDIA a menţionat că mierea trebuie să aibă obligatoriu polen.

"Aş vrea să vă vorbesc şi de mierea de Manuka. (…). Din păcate, producţia reală de miere de Manuka în Noua Zeelandă nu depăşeşte 1.700 de tone. În ciuda acestui fapt, în Marea Britanie se vând cel puţin sub această etichetă 1.900 de tone de miere de Manuka, iar în lumea întreagă peste 10.000 de tone", a declarat McCabe.

Potrivit acestuia, diferenţa este, de fapt, un amestec. "Iei doar un butoi cu Manuka şi vreo 40 de altele şi le amesteci şi ai un pic de Manuka în ea, dar nu e vorba de miere de Manuka. Este o mare problemă", a susţinut Philip McCabe.

Preşedintele APIMONDIA recomandă ca atunci când se doreşte să se consume o miere adevărată să se cumpere de la procesatori de genul celui din Blaj şi de la cei care participă la târguri cum este "Sărbătoarea mierii".

Peste 10.000 de vizitatori sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la Blaj la cel mai mare târg apicol din România, unde participă 150 de expozanţi din 20 de ţări.

A X-a ediţie a "Sărbătorii Mierii" este organizată de Apidava Blaj, Primăria şi Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Apis Târnave Blaj. Agerpres