Nu avem 'nicio intenţie să rupem relaţiile, dar ţinem să subliniem că suntem hotărâţi şi am transmis asta guvernului american', a indicat Yildirim, referindu-se la solicitarea de extrădare a lui Gulen, autoexilat în SUA din anul 1999, potrivit AFP. 

În prezent militarii şi funcţionarii turci bănuiţi de legături cu organizaţiile lui Gulen sunt ţinta unei vaste campanii de epurare, ce constă în suspendări, concedieri sau arestări, numărul celor plasaţi în detenţie după puciul eşuat depăşind în prezent cifra de 9.000. 

Printre cei arestaţi se numără şi ofiţeri din cadrul dispozitivului NATO din Afganistan. În acest context, premierul Yildirim a afirmat că Turcia nu are de dat 'nicio asigurare' Alianţei. 'Pentru frontierele orientale şi meridionale ale NATO, noi suntem ţara care furnizează securitate, deci NATO ar trebui să ne mulţumească', a apreciat el. 

Referindu-se la vizita pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o va efectua în Rusia pe 9 august – şi care ar putea pune capăt tensiunilor provocate de doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă la graniţa cu Siria -, premierul turc a spus că 'vom vedea aceste relaţii dezvoltându-se şi este ceea ce trebuie să se întâmple, întrucât Turcia este vecinul Rusiei'. 'Avem interese comune, un viitor comun', a punctat el. 

AGERPRES