Comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menţinut dobânda cheie la nivelul record de 1,5%, în linie cu estimările tuturor celor 37 de economişti intervievaţi de Bloomberg.

'Vedem din ce în ce mai multe semnale referitoare la o creştere ciclică susţinută de evoluţiile pozitive din zona euro şi cererea internă solidă. Diferenţa dintre creşterea economică reală şi cea potenţială este prea mare pentru a genera presiuni asupra preţurilor iar inflaţia va rămâne la un nivel scăzut. Aceasta înseamnă că dobânda de politică monetară în Polonia va rămâne la un nivel redus pentru o perioadă lungă de timp', a declarat Marcin Mazurek, economist şef la MBank SA.

Banca centrală a Poloniei şi-a reafirmat luna trecută angajamentul de a se abţine de la noi măsuri de reducere a dobânzilor în condiţiile în care ieftinirea bunurilor de consum a stimulat cheltuielile gospodăriilor şi susţine o economie care beneficiază deja de pe urma îmbunătăţirii performanţelor zonei euro. Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit marţi estimările privind creşterea economiei zonei euro până la 1,5% în acest an, de la 1,3% cât estima în luna februarie. Zona euro cumpără mai mult de jumătate din exporturile Poloniei.

De asemenea, Institutul polonez de statistică a revizuit în sus, cu 0,1 puncte procentuale, până la 3,4%, estimările privind avansul înregistrat în 2014 de economia Poloniei, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est. Elzbieta Chojna-Duch, membru în comitetul de politică monetară de la NBP a dezvăluit că prognozele interne ale Băncii centrale arată că în acest an creşterea economică ar putea accelera până la 3,7%.

În România, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015.

AGERPRES