Mircea Geoană: Nimeni nu decide din afară președintele României, însă recunoaște că „cineva este mai apreciat”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost întrebat dacă are o binecuvântare a aliaților din NATO pentru a fi președintele României.

În opinia sa, este „un acut concept de provincialism” care s-a dezvoltat în prea multe locuri din România. Asta pentru că nu decide nimeni din afartă viitorul președinte, românii având „toată libertatea să o facă”.

El spune că nu decide cineva din afară pe cine vor alege românii și româncele. Aceasta este o decizie pe care cetățenii au toată libertatea să o facă, iar ideea că există „binecuvântări de afară sau că există forme subterane de susținere, efectiv nu corespunde realității”.

„Faptul că cineva este mai cunoscut, apreciat, influent sau face parte dintr-o echipă de leadership global, acest lucru este evident. Vreau să descurajez, și nu sunt puțini în România care consideră că undeva destinul României se decide afară.

România este influențată de ce se întâmplă în lume dar deciziile sunt ale noastre, sunt suverane și în mod evident românii și româncele vor vota președintele care ne va conduce pentru următorul ciclu de istorie”, a declarat Mircea Geoană la EuropaFM.

Leadershipul politic actual este o frână pentru dezvoltarea României

Secretarul general adjunct al NATO a spus că există în mod evident un declin al calității resursei umane din politica românească, dar nu dorește să generalizeze. În ceea ce privește leadershipul politic este clar că suntem într-o situație în care declinul este evident.

România a progresat foarte mult, iar principala frână pentru țara noastră pentru a accede la următorul nivel de dezvoltare este tipul de leadership politic, spune Mircea Geoană.

Începe un proces de contraselecție pentru promovarea altor poziții în statul român și politica românească. La rândul său, are partea sa de contribuție la ceea ce a făcut bine România, dar Mircea Geoană recunoaște că făcut și greșeli.

„Am spus de foarte multe ori. Această perioadă în care nu am mai făcut politică în România mi-a făcut foarte mult bine. Poate am văzut cu mai multă distanțare, dincolo de patima și jocurile politice, lucrurile care sunt cu adevărat importante și care sunt inhibitori ai dezvoltării României.

Am spus-o la Alba Iulia și o repet de fiecare dată. Cred că în clipa de față, clasa politică românească, sistemul politic și automat funcționarea statului român au rămas în spatele progresului societății românești”, spune Geoană.