Câmpul petrolifer Tengiz este responsabil pentru mai mult de o treime din producţia de petrol a Kazahstanului, al doilea mare producător de petrol din fosta URSS după Rusia. Dacă planul va fi aprobat, producţia realizată la câmpul petrolifer Tengiz ar urma să crească de la 21 milioane tone pe an în prezent până la 36 milioane tone pe an în 2021. 

Comunicatul de presă al Ministerului Energiei din Kazahstan nu oferă alte detalii, însă piaţa se aşteaptă ca cele două părţi să aprobe planul de majorare a producţiei la Tengiz, acesta urmând să fie unul din cele mai mari proiecte petroliere demarate la nivel mondial, costurile sale fiind estimate la 37 de miliarde de dolari. 

În luna mai a acestui an, directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev, declara că dezvoltarea câmpului petrolifer Tengiz ar putea fi finanţată prin împrumuturi, iar săptămâna trecută Tengizchevroil, societatea mixtă care este responsabilă de Tengiz, a trimis băncilor documentaţia finală pentru un credit în valoare de trei miliarde de dolari pe o perioadă de cinci până la şapte ani. 

KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, are o participaţie de 20% la câmpul petrolifer Tengiz. KazMunayGas deţine şi KMG International, care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 11 pieţe principale. În România, KMG International operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum şi hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL şi 6 depozite. 

AGERPRES