Calvarul medicului român a început în primăvara anului 2015. Atunci, autorităţile i-au smuls copiii din brațe și i-au dus într-un centru de plasament. Totul după ce fostul soț, de origine finlandeză, a acuzat-o că vrea să fugă cu cei mici în România. Femeia spune că voia doar să se mute într-un alt oraş pentru un nou job.

„Mi s-a luat custodia. I s-a dat custodie totală fostului meu soț, fără proces, fără să fiu ascultată, fără să fiu măcar anunțată. Fostul meu soț nu a avut nicio relație cu copiii în timpul căsătoriei, nu a avut niciodată grijă de ei!”, a spus Camelia Smicală.

Femeia spune că fostul ei soţ nu avea venituri aşa că cei doi copii, o fată şi un băiat, au ajuns în grija statului. Femeia își poate vizita acum copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate. Discuțiile însă sunt supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.

Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două”, a spus românca.

Autorităţile finlandeze au adus şi alte argumente pentru care i-au luat femeii copiii.

Când a ajuns în Finlanda nu muncea, nu ştia limba finlandeză, ulterior a avut abuzuri din partea soţului, a divorţat”, a explicat Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Diaspora.

Femeia acuză statul finlandez că a încălcat drepturile omului și drepturile copiilor. Situația Cameliei Smicală a fost discutată în Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților.

„Încălcările: doamnei Smicălă nu i s-a opferit un traducător aşa cum se face în orice ţară a Uniunii Europene, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu aşa cum prevede legislaţia finlandeză”, a adăugat Constantin Codreanu.

Între timp, femeia s-a angajat la un spital ca medic anestezist.

„A fost nevoită să înveţe limba, a învăţat, s-a angajat, are acum resurse să-şi întreţină familia, motivul pe care îl invocă aum în instanţa pentru a-şi recupera copiii”, a spus președintele Comisiei pentru Diaspora.

„Cea mai bună metodă ar fi utilizarea canalului autorizat între cele două ţări, iar în cazul acesta autoritatea competentă este Ministerul Justiţiei”, a adăugat Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei în România.

Ministerul Afacerilor Externe spune că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuţi în ţară de bunicii materni din Piatra Neamţ. Partea finlandeză nu a fost însă de acord cu această variantă. Deputaţi din Comisia pentru românii de pretutindeni vor merge în Finlanda pentru a analiza cazul împreună cu autorităţile străine.