'Parteneriatul nostru cu SUA este unul deosebit, iar faptul că militari din SUA sunt prezenţi pe teritoriul României la misiuni şi exerciţii de pregătire este o realitate care ne confirmă importanţa parteneriatului dintre România şi SUA. Militarii români şi militarii americani de ani buni luptă umăr la umăr în Afganistan, se pregătesc umăr la umăr pe teritoriul naţional în România sau participă la exerciţii de pregătire în alte state ale NATO sau UE. În urmă cu şase zile, la ceremoniile dedicate celor 70 de ani de la încheierea ultimului mare război al secolului trecut, am comentat la Târgu Mureş rezultatul unui sondaj de opinie care arată că una dintre cele mai mari temeri ale românilor este cea legată de un eventual conflict, în care să fie angrenată ţara noastră. Răspunsul meu la această întrebare a fost prompt. Orice om s-ar teme de un asemenea scenariu, de aceea este de înţeles o asemenea atitudine, dar am adăugat că statul român, armata română, NATO şi UE au luat măsurile necesare pentru asigurarea securităţii în această zonă. Suntem astăzi la Braşov cu Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, pentru a sublinia încă o dată importanţa măsurilor luate la Summit-ul din Ţara Galilor, cel care vizează reasigurarea flancului estic al NATO şi al UE', a afirmat Mircea Duşa.

El a subliniat încă odată importanţa exerciţiilor în comun şi faptul că Guvernul României a alocat în anii 2014 şi 2015 un buget generos armatei, care permite creşterea capacităţii operaţionale, intensificarea programelor de modernizare şi înzestrare.

'Planificarea exerciţiilor de pregătire comună pe teritoriul României şi prezenţa militarilor NATO prin rotaţie pe teritoriul României şi pe flancul estic al NATO şi al UE este una din măsurile de reasigurare pe flancul estic', a explicat ministrul Apărării Naţionale.

El a reamintit că în România, în Poligonul de la Smârdan, a avut loc deja un mare exerciţiu la care au participat peste 2500 de militari din SUA, Marea Britanie şi ai Diviziei 2 din Buzău, cu peste 500 de mijloace tehnice de luptă. În Poligonul Babadag a avut loc în aceste zile un exerciţiu la care au participat peste 600 de militari din forţele navale, iar în Marea Neagră este prezent un crucişător al SUA. De asemenea, au loc exerciţii de pregătire în comun cu militari din forţele aeriene la Câmpia Turzii, cu militari din SUA cu avioane F16. Tot la Câmpia Turzii este dislocată o escadrilă de avioane A10 din SUA şi patru avioane F16 din Portugalia.

'Urmează ca în această săptămână să înceapă exerciţiul din Poligonul de la Cincu din judeţul Braşov, la care participă alături de militari români, militari din SUA prezenţi azi la Braşov, din Canada şi din Marea Britanie. În luna iunie va începe un ale exerciţiu organizat de Comandamentul de la Napoli tot la Cincu. Militarii noştri participă la exerciţii organizate de NATO şi UE în alte ţări europene pentru a pregăti militarii noştri şi a creşte capacitatea operaţională a armatelor', a concluzionat ministrul Apărării Naţionale, el mai mulţumind militarilor americani şi români pentru dăruirea de care dau dovadă.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, împreună cu Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, locotenent colonel Theodore Johnson, Comandantul Diviziunii 2, Regimentul Cavalerie 2 al armatei americane, alţi oficiali din armatele celor două ţări şi oficialităţi locale au participat joi, începând cu ora 16,00, la Braşov, la ceremonia de bun venit a militarilor americani participanţi la 'Marşul Cavaleriei', în drum spre Poligonul Cincu din judeţul Braşov, unde urmează să se desfăşoare în perioada 15 mai-6 iunieun exerciţiu multinaţional de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă 'Sarmis 15'.

Alături de militarii americani, la Livada Poştei unde s-a desfăşurat ceremonia, braşovenii au putut vedea o parte din tehnica de luptă care va participa la exerciţiul din Poligonul Cincu. Ploaia torenţială care a căzut aproape pe toată durata desfăşurării ceremoniei a anulat o parte dintre activităţile planificate să aibă loc cu această ocazie.