Evenimente Mica publicitate Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Consultanță

Cum pot fi acoperite pierderile contabile din punct de vedere fiscal

Autor: | | 1 Comentarii

Fie că anii crizei și-au spus cuvântul asupra profitabilității, fie că se află în faza de start-up, numeroase societăți au înregistrat pierderi. În cele ce urmează vom analiza cum pot fi acoperite pierderile contabile prin utilizarea sumelor înregistrate în alte conturi de capitaluri proprii, precum și implicațiile fiscale care ar putea rezulta în fiecare situație

Ruxandra Jianu, Tax Partner, Biriş-Goran Consulting SRL

Ioana Cârtiţe, Senior Tax Consultant, Biriş-Goran Consulting SRL

Conform art. 19 alin. (4) din Legea contabilităţii, „pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor“.

Prevederea de mai sus este men­ţionată şi de Ordinul nr. 3055, care menţionează că „în lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie“.

Legislaţia română nu conţine o prevedere specifică referitoare la respectarea unei anumite ordini a elementelor din care se vor acoperi pierderile contabile reportate şi, prin urmare, această ordine se stabileşte de către adunarea generală a acţionarilor.

După stabilirea rezultatului definitiv al exerciţiului financiar curent, o parte se repartizează conform prevederilor legale în conturile de rezerve legale (dacă acestea nu au fost constituite până la limita maximă). Partea rămasă se preia la începutul exerciţiului financiar următor în contul #117 Rezultatul reportat, de unde urmează a fi repartizată pe celelalte destinaţii hotărâte de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale.

Prin urmare, dacă în exerciţiile precedente au fost înregistrate pierderi contabile, odată preluate în contul #117 Rezultatul reportat, nu mai este relevantă cronologia în care au fost înregistrate aceste pierderi din perspectiva acoperirii lor. Pierderile contabile reportate sunt diferite de pierderile fiscale reportate care se recuperează după regulile prevăzute de Codul fiscal.

Impactul fiscal al utilizării diferitelor elemente de capitaluri proprii pentru acoperierea pierderilor contabile:

Capitalul social

Folosirea capitalului social pentru a acoperi pierderile reportate nu este o operaţiune taxabilă din punct de vedere al impozitului pe profit.  

Prima de emisiune/fuziune/divizare/de aport/de conversie a obligaţiunilor în acţiuni – Codul fiscal nu face o referire expresă la folosirea primei de emisiune în vederea acoperirii pierderilor. Totuşi, acestea sunt elemente de capitaluri proprii, care pot fi folosite exclusiv în vederea încorporării lor în capitalul social, transferului în conturile de rezerve sau pentru acoperirea pierderilor contabile, deci doar în tranzacţii care pot impacta tot capitalurile proprii ale societăţii, fără a avea vreun impact asupra Contului de profit şi pierdere. Astfel, utilizarea acestor prime nu ar trebui să reprezinte o operaţiune taxabilă din punct de vedere al impozitului pe profit, fiind doar o redistribuire în cadrul conturilor de capitaluri proprii. S-ar putea pune, cel puţin din punct de vedere teoretic, problema taxării primelor de aport (rezultate în urma majorării capitalului social cu primă) numai în cazul acelor asociaţi/acţionari care nu au participat cu primă la o majorare de capital social. Aceasta deoarece în cazul acestor asociaţi/acţionari, valoarea fiscală a investiţiei lor nu conţine prima de aport. Aceasta situaţie teoretică nu este însă deloc reglementată de legislaţia fiscală.

Rezerve legale şi rezerve de reevaluare

Dacă rezerva legală ar fi folosită la acoperirea pierderilor, reconstituirea ulterioară a rezervei, în aceeaşi limită, nu va fi deductibilă la calculul impozitului pe profit. Mai mult, în acest caz, impozitul pe profit aferent sumelor deduse ca rezervă legală este recalculat şi se stabilesc dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate de la data constituirii rezervei.

Rezerve din reevaluare: Art. 22 alin. (5) din Codul fiscal prevede că reducerea sau anularea rezervei care a fost anterior dedusă se include în veniturile impozabile, indiferent dacă reducerea sau anularea este datorată modificării destinaţiei rezervei, distribuirii rezervei către participanţi sub orice formă, lichidării, divizării, fuziunii contribuabilului sau oricărui alt motiv.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Click

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Stirile Tvr.ro

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.