"Având în vedere solicitările unor reprezentanţi ai mass media cu privire la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice ale premierului României din 6 octombrie, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuţie în şedinţa Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil', se arată într-un comunicat al CSM.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a fost informat cu privire la existenţa unei anchete în cazul Lukoil şi a adăugat că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită 'soluţia legală' care să permită plata salariilor angajaţilor companiei şi, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului şi sancţionarea celor care au încălcat legea.

'Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt nişte decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova şi procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la CONPET, că nu ştie procurorul şi, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă şi nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile. Şi ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea', a declarat premierul, întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil.

Victor Ponta a precizat că nu este vorba de niciun fel de conotaţie politică pe acest subiect.

'Nu contează că e vorba de o companie din Rusia sau din altă parte, dovadă că şi noi toţi am aflat din presă despre această anchetă. Însă, îmi exprim speranţa şi mi-am exprimat speranţa ca fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului să avem grijă că e vorba de 3.500 de oameni. Şi este vorba despre nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante. Şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală (…) prin care, pe de-o parte să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul, fără să aruncăm în aer acea chestie cu: Fiat iustitia, et pereat mundus. Eu sper să fie doar cu Fiat iustitia, fără să piară şi lumea', a mai spus premierul.