Cei cinci foşti miniştri sunt Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Nicolae Tănăsescu.

"În ceea ce privește solicitarea făcută de ministrul Justiției cu privire la cinci foști miniștri, legat de dosarul Microsoft, am aprobat, sau, corect, din punct de vedere al legii, este: am cerut ministrului Justiției — și l-am informat pe procurorul general legat de această solicitare făcută către ministrul Justiției — începerea urmăririi penale pentru doamna Țicău Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tănăsescu Nicolae Mihai și pentru domnul Funeriu Daniel", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt, precizând că nu a fost o cerere formală de începere a urmăririi penale și că a studiat în bună parte din cele 13 bibliorafturi care i-au fost trimise.

Președintele Băsescu a ținut să sublinieze că din documentele care există în dosar "nu toate vinovățiile sunt la fel", arătând că același lucru rezultă și din referatul procurorilor.

"Spre exemplu, Daniel Funeriu — nu există nici o suspiciune cu privire la bani, la mită și așa mai departe. Este doar în zona de eventual abuz în serviciu", a spus șeful statului.

El a arătat că acești foști miniștri nu au nici o calitate în acest moment.

"Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să îi scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment niciunul din cei cinci nu are nici o calitate; este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de dl. Victor Ponta. Deci sunt egali ca și situație. Ei nu au fost trimiși cu nici o calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmăririi penale. Deci nu au nici o calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menține calitățile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu. Deci din punctul meu de vedere ancheta poate să continue și cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României", a conchis președintele Băsescu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis marţi Camerei Deputaţilor şi Senatului referatele DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme, care actualmente sunt parlamentari.

AGERPRES