AFEER îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia actuală de pe piaţa energiei, respectiv faţă de creşterile foarte mari ale preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM. 

"Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU este foarte mare, chiar dacă a fost evident că au existat raţiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei şi preţuri mari pe celelalte pieţe din regiune. Cu toate acestea, preţul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobişnuite, în opinia mea de nesuportat de către piaţa românească", a declarat Ion Lungu, preşedintele AFEER, citat în comunicat. 

În acelaşi timp, reprezentantul AFEER atrage atenţia că "informaţiile alarmiste creează panică în piaţă, sunt complet inutile şi este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităţilor". 

AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către ANRE pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiţi participanţi la piaţă de energie – traderi, furnizori, producători. 

"Să nu blamăm o întreagă categorie de participanţi la piaţă fără a avea în prealabil toate informaţiile. Cerem ANRE să urgenteze analiza anunţată, să identifice cauzele şi să anunţe public, conform prevederilor legale, dacă au existat "vinovaţi" care, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piaţă", a adăugat Lungu. 

AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1.500 – 2.000 MW sub cerere, deşi există resurse care acoperă consumul în piaţa de echilibrare. 

"În această perioadă, furnizorii şi traderii de energie resimt din plin creşterile de preţuri la energie pe bursă. Un mare trader şi furnizor de energie electrică şi-a solicitat insolvenţa şi alţi participanţi la piaţă energiei sunt într-o situaţie dificilă. Este semnificativ şi faptul că, de cele mai multe ori, atunci când un furnizor devine incapabil să îşi achite obligaţiile, se creează disfuncţionalităţi în lanţ şi au de suferit şi alţi participanţi la piaţă", a mai arătat Lungu. 

Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situaţie din piaţă îl reprezintă diferenţele dintre reglementările din piaţă angro de energie, foarte rigidă, şi cea en-detail, foarte flexibilă. 

"Din punctul nostru de vedere, piaţa en-detail este cea mai competitivă zona din economia românească. Este o piaţă concurenţială, solidă. Este esenţial să se menţină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea şi stabilitatea cadrului legal", a evidenţiat preşedintele AFEER, exemplificând că, în cele mai multe cazuri, la licitaţii există mai multe oferte, iar câştigătorul este desemnat la diferenţe de sub un leu faţă de următorul clasat. 

"Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiţie foarte dură în domeniu; lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ţi menţii marjele", spune reprezentantul AFEER. 

În acelaşi timp, pe piaţa angro de energie toate produsele care se tranzacţionează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piaţa spot (PZU) şi pe piaţa de echilibrare (PE), două pieţe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacţionare în această perioadă. 

În acest context, AFEER solicită reintroducerea de urgenţă a contractelor flexibile pe PCCB – LE (Piaţa centralizată a contractelor bilaterale prin licitaţie extinsă), care va avea ca rezultat imediat o optimizare vizibilă a pieţei angro. 

Pe termen lung, AFEER propune reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, ce va rezolva şi problema flexibilităţii; introducerea posibilităţii de a refuza anumite contrapărţi în cadrul PCCB – NC (Piaţa centralizată a contractelor bilaterale cu negociere continuă), într-un interval de 15 minute, fapt ce ar ajuta la eliminarea acelor participanţi la piaţă care au avut un istoric de comportament neadecvat reevaluarea sistemului de garanţii bancare necesare tranzacţionării, cu scopul păstrării şi întăririi disciplinei în tranzacţionare; păstrând confidenţialitatea trebuie identificată o soluţie de garantare a bunei execuţii care să asigure piaţa că nu pot exista jucători cu poziţii deschise ce depăşesc capacitatea lor financiară. 

De asemenea, furnizorii cer şi reevaluarea contractelor din PCSU (Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal), care să conţină în mod clar condiţiile de tranzacţionare şi de penalizări. 

În aşteptarea rezultatelor analizei ANRE, AFEER îşi reconfirmă poziţia de militant activ pentru o funcţionare optimă a pieţei de energie electrică, cu precizarea că este absolut esenţial că toţi participanţii, fără excepţie, să respecte etică în afaceri, să fie responsabili în comportamenul lor în piaţă de energie şi, alături de organele competenţe şi de Autoritatea de Reglementare, să coopereze cu bună credinţă pentru că toată lumea să poată beneficia de un cadru legislativ predictibil, corect şi stabil", se mai arată în comunicat. 

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Pentru ziua de miercuri, 1 februarie 2017, energia se tranzacţionează chiar şi cu 680 de lei pe MWh, pentru orele 18:00 – 19:00, acest nivel fiind unul record. 

Pentru ziua de joi, 2 februarie, preţurile înregistrează uşoare scăderi, maximele de preţ fiind de 657 de lei pe MWh, pentru ora 9:00. 

Luni, reprezentanţii ANRE au declarat, pentru AGERPRES, că analizează două tranzacţii suspecte încheiate pe OPCOM şi, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacţii, deoarece preţurile au urcat foarte mult faţă de luna decembrie a anului trecut. 

România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România. 

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh. 

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh. 

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh. 

Unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, a precizat, luni, Enel. Aceşti furnizori preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot.