„Ne gândim la această variantă ca în momentul în care o persoană îşi plăteşte impozitul pentru locuinţă să prezinte şi dovada existenţei poliţei PAD. Există o variantă. Eu cred în prevenţie şi mă încăpăţânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oameni pentru că nu îşi fac poliţă. Trebuie să îi convingem că dânşii sunt proprietari şi este în avantajul dânşilor să îşi încheie această poliţă de asigurare obligatorie”, a declarat miercuri Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Forumului Internaţional de Riscuri Catastrofale.

El a precizat că PAID este nevoie să fie capitalizată, „dar trebuie să vedem ceea ce înseamnă model propriu de business”.

„ASF nu susţine creşterea poliţei PAD. Noi credem că poliţa trebuie să rămână la acelaşi nivel. Este o situaţie total atipică. În momentul în care creşti preţul pe o poliţă pe care tu o vinzi la un nivel de 20%, grad de cuprindere la 20%, este evident că nu vei creştere gradul de cuprindere. Dacă nu poţi să convingi un proprietar de locuinţă să-şi încheie o asigurare la acest preţ, cu siguranţă nu o să-l convingi să-şi încheie această poliţă la un preţ ridicat”, a mai arătat oficalul ASF.

El a subliniat că obiectivul legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei nu a fost atins, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare.

„O asigurare care este obligatorie trebuie să fie şi necesară. Dacă ne referim la asigurarea de locuinţe PAD, în continuare este percepută greşit. Nu cred că acest grad de încredere în asigurare foarte scăzut, dar relativ constant în ultimii ani, nu are niciun fel de legătură cu companiile de asigurare, respectiv cu acţionarii PAID, respectiv Consiliul de administraţie al PAID care, cel puţin aşa percep eu, nu cred că a depus toate eforturile necesare pentru creşterea gradului de cuprindere în asigurare”, a spus Constantinescu.