Există desigur o criză politică în Italia dar în acelaşi timp şi o anumită continuitate, cu 'un partid care deţine majoritatea în ambele camere, cu Matteo Renzi care păstrează puterea şi gestionează afacerile curent, cu un Preşedinte care va organiza consultări şi va forma un guvern. În orice ipoteză, va exista o continuitate a statului şi responsabilităţi', a subliniat Pierre Moscovici pentru postul de televiziune Public Sénat et Sud Radio.

'În ceea ce priveşte băncile italiene, un subiect pe marginea căruia purtăm discuţii cu diferite instituţii, cu Banca Centrală Europeană precum şi cu Comisia Europeană, problemele lor nu s-au modificat în ultima săptămână nici nu s-au deteriorat sau agravat', a afirmat Pierre Moscovici. 'Avem posibilitatea în Europa de a gestiona orice situaţie bancară', a mai supus comisarul european.

Anunţul demisiei premierului Matteo Renzi după înfrângerea la referendumul constituţional pe care l-a propus a creat o situaţie incertă pentru sectorul bancar italian, în special pentru băncile care au nevoie de recapitalizare, cum este Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Aceasta din urmă a cerut miercuri BCE să îi acorde mai mult timp pentru a finaliza majorarea capitalului său cu cinci miliarde de dolari. Pe fondul crizei guvernamentale provocată de demisia lui Matteo Renzi, banca Monte dei Paschi di Siena ar dori să finalizeze operaţiunea de majorare a capitalului până la data de 20 ianuarie 2017, în loc de sfârşitul acestui an conform calendarului iniţial.