“Există două tipuri de companii, acelea care au fost compromise şi cele care încă nu au aflat”, declara la forumul economic de la Davos, John Chambers, fost CEO Cisco, în prezent preşedinte executiv.

Atacurile informatice se înteţesc pe măsură ce volumul de date creşte, iar companiile rămân adesea cu un pas în urmă. În prezent, multe dintre acestea implementează soluţii punctuale, care nu sunt interoperabile. „Companiile descoperă după 200 de zile că reţeaua lor a fost compromisă, însă noi vrem să reducem acest timp la 3 ore a declarat,” Adam Philpott, director, EMEAR Cyber Security Cisco Systems.

Cele mai vizate companii sunt cele care sunt mai vulnerabile. Hackerii nu se concentrează doar pe o anumită industrie. „Atacurile au devenit tot mai sofisticate, iar ameninţările informatice tot mai greu de detectat. Sunt multe componente care formează un malware, iar acestea se infiltrează trepat în reţea după care se activează şi se asamblează automat”, spune Philpott.

Cisco atrage atenţia că există un deficit de un milion de specialişti pe piaţa de securitate, în timp ce Gartner estimează o cifră de 1,5 milioane de persoane. Cisco se gândeşte la modul în care se automatizeze anumite procese şi cum să reducă timpii de detecţie şi răspuns. Compania a lansat Cloud Acces Security, soluţie care oferă vizibilitate şi securitate asupra datelor pentru aplicaţii în cloud, Identity Services Engine, care extinde vizibilitatea şi controlul accesului în reţea precum şi Threat Awareness Serivice, care oferă companiilor vizibilitate asupra atacurilor potenţiale în reţelele acestora.

Cisco investeşte anual 500 de milioane de dolari în cercetare şi dezvoltare, are 5.000 de angajaţi dedicaţi domeniului securitate şi are venituri de 2,5 miliarde de dolari pe acest segment. Anul acesta compania se aşteaptă la o creştere de două cifre a acestei afaceri.