“Casele de vacanță eco sunt apreciate deocamdată mai degrabă de clienții străini decât de clienții români. Însă trebuie să înțelegem cu toții că o locuință eco sau o locuință verde înseamnă automat costuri de întreținere mai mici. Proiectarea, construcţia și operarea locuinţei au  în vedere minimizarea impactului pe care construcţia sau operarea locuinţei îl are asupra mediului, și în egală măsură minimizarea costurilor de întreținere a casei. Atât materialele de construcție utilizate cât și soluțiile de încălzire, de exemplu, au ca principal scop reducerea costurilor de întreținere”, spune Gerard Doedee, reprezentantul grupului de investitori în proiectul Valley 21, proiect dezvoltat în România, la Vama Buzăului (județul Brașov).

Energia produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, panourile solare cu aport la apa caldă menajeră și la sistemul de încălzire, termo-șemineul de ultimă generație, sistemele de încălzire în pardoseală, sistemul de ferestre cu geam triplu și toate materialele modern și natural folosite la finisajele interioare sunt numai câteva din motivele pentru care Romania Green Building Council a certificat casa-prototip din Valley21 drept o casă verde.

Nu mai puțin de 4.300 de locuințe dispuse într-un total de 14 proiecte rezidențiale sunt certificate ca fiind construcții verzi sau se află în curs de certificare, arată datele Green Building Council, asociație non-profit care promovează responsabilitatea constructorilor față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață al unei clădiri.

“Obiectivele <20-20-20> adoptate de Uniunea Europeană în vederea protecției mediului înconjurător prevăd ca, până în anul 2020, să se ajungă la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creştere cu 20% a utilizării resurselor regenerabile şi o scădere cu 20% a consumului de energie la nivel global. Una dintre directivele ce urmează a intra în vigoare în 2020 este ca toate clădirile noi să aibă pierderi minime de energie, încadrându-se astfel în categoria „construcțiilor pasive”. Așadar și în România vom vedea din ce în ce mai multe proiecte rezidențiale verzi”, spune Gerard Doedee.

Economiile mari la consumul de energie și costurile mai scăzute și mai rare cu reparațiile locuinței, reduc substanțial costul lunar total de deținere a unei locuințe verzi în comparație cu o locuință standard. Astfel, cumpărătorul are posibilitatea să investească inteligent într-o locuință mai eficientă din punct de vedere energetic și mai sustenabilă, cu o valoare mai mare pe termen lung.

Valley21, care va funcționa în regim de tip condominium, este compus din 68 de case individuale și un centru de facilități, care va asigura diverse servicii pentru rezidenți, cum ar fi de exemplu închirierea locuințelor în perioadele din an în care proprietarii nu le utilizează. În etapa a doua de dezvoltare, proiectul va fi completat cu un hotel wellness. Investițiile urmează a fi realizate în totalitate, până în 2020, pe o suprafață de 68 ha, valoarea totală ridicându-se la 15 milioane euro.