Există riscul să angajezi la firmă un om total nepotrivit, care a făcut multe greşeli la locurile de muncă anterioare. Acesta are tendinţa să îşi „coafeze“ CV-ul, să-şi ascundă, într-un fel sau altul, lipsa de performanţă de care a dat dovadă.

Pentru a scuti managerii de asemenea neplăceri, Irina Arsene a înfiinţat, în urmă cu doi ani, compania Mindit, cu obiect de activitate employment background (verificarea profilului profesional al angajaților). Arsene a avut numeroase roluri executive, de-a lungul a 10 ani, în industria telecom, a călătorit în toată lumea, a coordonat echipe internaţionale în dezvoltarea de software. Management general şi conducerea departamentelor de vânzări şi marketing. Deţine o diplomă în Calculatoare la Institutul Politehnic Bucureşti, un MBA în Marketing la Şcoala de Business Româno-Canadiană din Bucureşti şi este director certificate, de Institutul de Directori din Londra. Startul ei în carieră a fost ca programator. „Am avut mereu în minte să încep o afacere în care să fac bine, să contribui la siguranţa şi bunăstarea locui în care trăiesc“, declară Irina Arsene.

E mai puțin „fun“ să muncești în multinaționale

Marile companii încep să-şi piardă din atracţie. „Ca urmare a celebrei crize începute în 2008, a devenit mult mai puțin fun să muncești în organizații multinaționale. Mult mai multă presiune, mult mai multă tensiune, mult mai puțin entuziasm și mult mai puține zâmbete“, a declarat Miruna Stănculescu. Ea lucra ca manager de resurse umane şi a decis să îşi schimbe activitatea şi să deschidă un cabinet de psihoterapie. „Pasul final, adică renunțarea la job, s-a petrecut în 2013. Procesul a început însă cu 5 ani mai devreme, timp investit în studii și formare profesională“, a explicat Stănculescu.  A trecut, aşadar, de la postura de angajat al unei firme, la aceea de propriul său angajat. Acum câştigă mai mulţi sau mai puţini bani? „În plan strict financiar, raportul actual este de 50%“, afirmă Stănculescu. 50% în plus sau în minus? Că dacă e în minus, mai intervine o întrebare: e mai bine? Iar răspunsul a venit după cum urmează: „E in minus. Şi nu, nu e mai bine financiar. Nu în acest moment. E mai bine din punctul de vedere al calității vieții mele profesionale și personale“. Deci psihoterapeuta Stănculescu nu îşi măsoară fericirea în bani. Atunci ce unitate de măsură foloseşte?

Citiți și: Cum ar fi să câştigi 174.000 dolari pe an? Top 10 salarii la Apple

„Eu personal nu m-am apucat de psihoterapie pentru că aveam în plan o vilă cu piscină, ci pentru că, de vreme ce nu cred în viața de apoi, mi se pare important să mă asigur că trăiesc așa cum îmi doresc singura viață pe care o am în posesie“, explică Stănculescu.

De la HP şi Citibank la un hub în Bucureşti

Oana Păun a avut mai multe joburi. Printre altele, a muncit pentru HP, în Franţa şi Elveţia, apoi timp de patru ani a activat ca trader pe pieţe financiare la Citibank România. Ideea de a deschide în Bucureşti un hub pentru inovare socială şi antreprenoriat i-a venit în 2009, în ajun de sărbători, în timp ce sorbea vin fiert împreună cu trei prieteni. „Impact Hub Bucureşti a fost lansat în iunie 2012, în Bucureşti, într-o locaţie centrală, cu obiectivul de a oferi infrastructura necesară pentru o comunitate de antreprenori şi organizaţii cu impact“, povesteşte Oana Păun. 

Citiți și: Job nou? 10 ponturi ca să faci o impresie bună în prima zi de muncă

„Am pornit la drum construind întâi un nucleu de comunitate, de oameni cu intenţii şi interese comune, indiferent de stadiul profesional sau domeniul în care activau. Am înfiinţat o asociaţie, ROPOT, şi timp de un an şi jumătate înainte de lansarea spaţiului actual al companiei, am rulat mici evenimente, proiecte şi o versiune mai mică a unui spaţiu de co-working (50 metri pătraţi, 15 persoane)“, mai spune Păun. Ea „nu a făcut o afacere“ schimbându-şi statutul social din salariat în antreprenor, în sensul că nu câştigă acum mai mulţi bani decât înainte. „Veniturile mele personale ca antreprenor sunt semnificativ mai mici faţă de cele ca angajat în companii multinaţionale, evident. Dar nu regret niciun moment alegerea“, declară Păun. Impact Hub a pornit cu patru angajaţi, iar acum numără 10. Cifra de afaceri s-a triplat în 2013 faţă de 2012 (primul an, când perioada efectivă de activitate a cuprins doar 6 luni), iar pentru 2014 managementul estimează o creştere de 10% comparativ cu intervalul precedent.