«De cele mai multe ori, nu performanţa, ci comportamentele toxice duc la despărţire», ne-a declarat Mihaela Feodorof, managing partner Yourway Life&Career Counseling.

„Mă întâlnesc în proiectele de dezvoltare organizaţională cu situaţii în care acţionarul, angajatorul sau reprezentantul acestuia amintesc de persoane care, în pofida rezultatelor apreciabile, dăunează companiei prin felul în care se manifestă. Ieşiri nejustificate, relaţii toxice sau antisociale duc la destrămarea contextului favorabil. Pentru a prevedea astfel de simptome la nivel organizaţional, recrutorii dau o atenţie sporită evaluării comportamentale. Această grijă rămâne, sau ar trebui să rămână în activitatea angajatorului şi după selecţia candidatului“, a mai spus Feodorof. Aceasta afirmă că genul acesta de comportamente se discută informal şi ajung să creeze în jurul persoanei o „faimă“ care îl va ţine departe şi de alţi angajatori. Recomandările „din gură în gură“ lasă de înţeles că nu îţi vei dori să ai în echipă o persoană precum aceea despre care se discută, chiar dacă este performantă.

Dacă eşti docil şi nu faci scandal, ai mai multe şanse să te integrezi într-un colectiv. „La polul opus se află angajaţii cărora li se trec cu vederea rezultate mai puţin performante, dar care susţin coeziunea în echipă şi îşi aduc contribuţia în organizaţie prin simplul fapt că nu dăunează acesteia. Organizaţia este o construcţie similară unei familii care funcţionează cu ajutorul sistemelor prin relaţiile interumane. În plus faţă de temeiul legal, cel moral poate oricând realiza un context nefavorabil“, a explicat Mihaela Feodorof.

Acolo unde funcţionează reguli mai stricte, angajatul îşi poate pierde slujba şi atunci când comite greşeli mai mici, mai ales dacă acestea devin repetitive, după cum rezultă din site-urile internaţionale de specialitate.

Este neproductiv să încerci să pari mai valoros decât eşti, să încerci să îţi croieşti o imagine falsă, în neconcordanţă cu adevărata ta personalitate.

Un salariat competent, care îşi face treaba conştiincios, dar nu ştie să îşi prezinte realizările, riscă să intre într-un con de umbră în cadrul firmei şi în cele din urmă chiar să rămână fără serviciu. Sau, dacă vrei cu tot dinadinsul să demonstrezi cât eşti de performant, trebuie să nu stăruieşti asupra amănuntelor irelevante din activitatea ta, pentru că asta poate plictisi, ori poate crea impresia că nu stăpâneşti domeniul în care activezi.

Te poate costa, de asemenea, prezentarea de informaţii false, cu intenţie sau fără. Odată ce ai fost depistat, nu mai interesează dacă „ţi-a scăpat“ sau ai minţit.

Topul greşelilor fatale

Prezentăm topul greşelilor fatale care pot duce la pierderea jobului, realizat în urma unei convorbiri cu Daniela Necefor, managing partner la compania de headhunting Total Business Solutions.

Neglijenţa. Pune într-o poziţie juridică delicată compania, care poate ajunge în instanţă din această cauză, sau comite, de exemplu, erori în contabilitate, în urma cărora vor fi plătite taxe mai mari.

Cleveteala. Vorbeşte de rău firma şi şefii află. Un astfel de comportament nu poate fi tolerat, pentru că dăunează grav la imagine.

Hoţia. Fură din companie produse sau bani, în cazul în care acces la fluxul de numerar. O astfel de faptă reprezintă caz penal şi se va solda şi cu pierderea libertăţii.

Lăcomia. Încearcă să tragă mici foloase suplimentare, cum ar fi vânzarea de mostre, pe care le-a primit pentru a le oferi gratuit, pentru promovare.

Indolenţa. Nu îşi îndeplineşte targetul, sau nu se încadrează în deadline-uri. Nu va fi dat afară din prima, dar după 3-4 luni aproape sigur va pierde postul.

Furia. Se ceartă des cu colegii sau şefii, manifestă un comportament necivilizat, manifestă violenţă verbală sau chiar fizică.

Îndărătnicia. În loc să facă ce i se spune, explică de ce nu poate face, sau pretinde că sarcinile primite sunt absurde, imposibil de dus la îndeplinit şi că ştie el mai bine care ar fi soluţia.