Departamentul Muncii a anunţat vineri că au fost revizuite în sus datele privind locurile de muncă create în lunile septembrie şi octombrie, care au fost cu 44.000 de unităţi peste cifrele anunţate iniţial. În prezent, rata şomajului în SUA este la cel mai redus nivel de după luna iulie 2008. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca economia americană să creeze 230.000 de locuri de muncă luna trecută, iar rata şomajului să rămână nemodificată.

Noiembrie a fost a zecea lună consecutiv în care economia americană a creat mai mult de 200.000 de locuri de muncă, un nivel considerat suficient pentru a permite economiei să continue să crească, chiar dacă în trimestrul al treilea prima economie mondială a înregistrat un avans de 3,5%.

Sectorul privat a fost responsabil pentru marea majoritate a locurilor de muncă create de economia americană în noiembrie (314.000 de locuri de muncă), în timp ce sectorul guvernamental a creat 7.000 de locuri de muncă.

Durata medie a săptămânii de lucru a urcat uşor, la 34,6 ore, în timp ce salariul mediu orar a crescut cu 0,4%.

Oficialii Rezervei Federale americane vor analiza cu atenţie datele privind piaţa muncii la viitoarea reuniune de politică monetară. Fed menţine de peste cinci ani dobânda de bază la un nivel apropiat de zero, pentru a stimula creşterea economică. Pieţele financiare nu se aşteaptă la o majorare a costului creditului până la mijlocul anului următor.

AGERPRES