Un impas demografic, economii deraiate, un şomaj ridicat în rândul tinerilor şi baloane speculative în piaţa rezidenţială ţin departe reprezentanţii noii generaţii din Europa de perspectiva de a avea propria locuinţă, fie şi cu chirie. Cifre devastatoare furnizate de Eurostat şi aşezate recent pe hartă de contul de Twitter "Amazing Maps" indică faptul că exceptând ţările din nordul continentului, Franţa, Elveţia şi Austria, tinerii cu vârsta între 25 de ani şi 34 de ani stau în proporţii consistente împreună cu părinţii. România se înscrie între ţările cu un procentaj alarmant la acest capitol, 44,4% dintre tineri încă nefiind plecaţi pentru o viaţă pe cont propriu. Nivelul este comparabil cu cel din Polonia (43,2%), Ungaria (43,0%), Slovenia (43,5%), Portugalia (44,5%), Italia (46,6%) şi Malta (48,9%).

Ţările unde peste jumătate din progenituri nu şi-au părăsit cuibul

Mai rău decât aceste ţări stau Slovacia, Bulgaria şi Grecia, unde mai mult de jumătate din persoanele cu vârsta între 25 şi 34 de ani au rămas să împartă locuinţa cu părinţii. La punctul extrem îi regăsim pe slovaci, cu 56,6% din tineri rămaşi în casa părintească, în timp ce 52,2% dintre bulgari se regăsesc în această situaţie. Criza care răvăşeşte ţara i-a ţinut pe 51,6% dintre tinerii greci în casele părinteşti în condiţiile în care şi şomajul pentru această categorie de vârstă indică un număr comparabil.

O fi frig afară, dar în casă nu stau claie peste grămadă

Baloanele imobiliare din ţările nordice nu îi împiedică pe tinerii din aceste ţări să poată să îşi înceapă o viaţă pe cont propriu. Într-un top devastator la nivel european în ţările scandinave regăsim singurele procentaje cu o unică cifră la acest capitol. Danemarca stă cel mai bine, cu numai 1,8% dintre cei cu vârsta între 25 şi 34 de ani în casa părinţilor în timp ce statisticile indică niveluri mai mult decât duble pentru Norvegia (4,2%), Suedia (4,1%) şi Finlanda (4,0%).

Islanda, unde 11,2% dintre tineri încă nu au plecat de la părinţi, este departe de aceste niveluri, dar peste cel al Marii Britanii (14,4%) şi de două ori mai bun decât cel al Irlandei (22,6%).

În Spania, dormitoarele de două ori mai aglomerate decât în Germania

În nucleul vestic al Europei lucrurile nu sunt alarmante la acest capitol, Franţa cu numai 11,5% dintre tineri locuind la părinţi depăşind Germania unde acest procentaj este de 17,3%. Este o diferenţă asemănătoare cu cea dintre Olanda (10,6%) şi Belgia (16,1%). În Elveţia preţurile ridicate din imobiliare îi ţin acasă numai de 14,4% dintre tineri.

Austria cu 21,8% demonstrează o piaţă rezidenţială mai permisivă pentru tineri decât Luxemburg (25,1%), însă paradoxal se află sub nivelul Estoniei (20,2%). Celelalte două ţări baltice afişează un indicator mai deteriorat, aproximativ o treime dintre tineri fiind încă în casele părinteşti, comparabil cu nivelul de 30,4% afişat de Cipru pe "harta uimitoare" oferită pe baza datelor Eurostat.