Ideea i-a venit lui Barron în timp ce stătea în cadă, gândindu-se că ar trebui să existe o metodă prin care să își poată lua banii de oriunde în lume. La început, bancomatul nu folosea carduri, ci doar cecuri imprimate cu substanțe radioactive, iar la fiecare accesare elibera doar câte zece lire sterline. Aparatul detecta substanța folosită și asocia cecul unui cod pin.

Acel cod pin era compus din 6 cifre, însă după o perioada de timp, inventatorul și-a dat seama ca majoritatea oamenilor țin minte doar patru cifre din cele șase. Această structură a rămas neschimbată până în prezent.

După un timp, John Shepherd-Barron a vândut drepturile de autor băncii engleze Barclays.

În anul 1968 a fost creat primul bancomat ce utiliza carduri bancare, însă cea mai mare problemă era în faptul că mașinăria înghițea cardul bancar și clientul era nevoit să achiziționeze un nou card pentru a face o altă tranzacție. Primul bancomat avea doar două funcții care sunt retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont, conform Historia.ro.

Bancomatele au început să se modernizeze rapid după 1990 odată cu răspândirea cardurilor bancare și cu apariția ecranelor touchscreen ale bancomatelor.

În prezent, există un bancomat în Orașul Interzis din Beijing, ATM-uri mobile pe camioane, un altul montat pe o mașinuță de golf în statul american Georgia și unul într-un hotel din Dubai, care scoate lingouri de aur. Deși au apărut și alte tehnologii, cum ar fi banking-ul de pe telefonul mobil și online, așteptarea este ca numărul de bancomate să crească, țările cu cea mai mare dezvoltare în acest sens fiind China și India.