Este vinul puternic prin excelență, mai degrabă negru decât roșu, corpolent, cu buchet complex și cu o cantitate considerabilă de antioxidanți. Originea acestui soi este un pic incertă și scenariile de largă răspândire se bazează în mare pe asocieri legate de etimologia sa. Unii sunt de părere că numele vine de la localitatea Shiraz din Iran, alții susțin teoria prin care strugurele a fost adus de romani din Syracusa (Sicilia) pe teritoriul Franței de astăzi și, în fine, o altă teorie spune că strugurele a apărut în Franța prin încrucișarea unor soiuri vechi și destul de obscure astăzi (Dureza și Mondeuse Blanche), fapt certificat și prin studiile genetice făcute în 1998 de o echipă de cercetători australieni.

În Franța, soiul este cunoscut sub numele de Syrah, iar vinurile care îi poartă numele, de la nord de Ron, sunt foarte parfumate și au un potențial mare de învechire. Îl găsim și în sudul Franței, însă aici este folosit mai degrabă în cupaje. În secolul trecut era cultivat și în zona Bordeaux, unde producătorii îl foloseau în cupajele clasice, cu Cabernet sau Merlot, pentru a le potența taninurile. Astăzi însă găsești cupaje de Cabernet și Syrah mai degrabă în Australia sau în Statele Unite. Franța rămâne celebră pentru vinurile Syrah din Hermitage, Cote Rotie sau St Joseph, care sunt de altfel și cele mai scumpe. În Lumea Nouă este cunoscut sub numele de Shiraz, iar în Australia, unde clima călduroasă ajută la crearea unor vinuri mature, puternice, este cel mai popular soi de struguri, fiind cultivat intensiv în regiunile Barossa, Hunter și McLaren Vale. 

Dacă Shirazul de Hunter are un corp mediu, cu taninuri domoale și o aromă ceva mai fructată, cel de McLaren poate ajunge ușor la un procentaj mare de alcool (în jurul a 14%) și are un buchet extrem de complex, cu note distinctive de mure, lemn dulce, piper, ciocolată neagră și vanilie. Mai mult de jumătate din producția mondială de Shiraz este împărțită de Franța și Australia. Spania, Argentina, Africa de Sud și Italia recoltează și ele anual cantități relevante la nivel mondial.

Cu ce se mănâncă

Acest strugure ne oferă câteva dintre cele mai corpolente și aromate vinuri din lume, cu arome persistente de fructe roșii de pădure și condimente. Asocierea sa cu Cabernetul în unele cupaje sau cu Grenache în cupajele clasice Cotes du Rhone are menirea de a-i mai domoli structura foarte viguroasă în special pentru vinurile de masă. Densitatea sa peste medie și taninurile pronunțate îl fac un partener perfect al mâncărurilor condimentate și al cărnii de miel și vânat, de preferință marinat în vin roșu cu piper negru sau semințe de muștar picant. Syrahul din Franța se potrivește de minune cu ierburile de Provence. O friptură la cuptor condimentată cu lavandă, fenicul sau cimbru merită cu prisosință însoțită de un Syrah de Cornas, Hermitage sau Cote-Rotie.

De asemnea, brânzeturile fran­țu­zești cu o textură grasă pot fi o asociere fericită cu acest vin, pentru că au menirea de a crea un bun echilibru cu taninurile pronunțate ale Syrahului. Pe de altă parte, Shirazul Australian, ceva mai piperat, poate fi combinat foarte bine cu fripturi la grătar. Cu condiția ca acestea să fie și ele la rândul lor bine asezonate cu condimente nobile, precum anasonul sau cuișoarele.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.