Președintele american Joe Biden a discutat telefonic miercuri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre activitatea în curs de desfășurare a Statelor Unite, a aliaților și partenerilor săi pentru a oferi asistență militară, economică și umanitară Ucrainei și pentru a impune noi sancțiuni severe Rusiei pentru agresiunea sa brutală împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

SUA vor acorda un ajutor direct Ucrainei de 500 de milioane de dolari

Cei doi lideri au discutat despre modul în care Statele Unite lucrează neîntrerupt pentru a îndeplini principalele solicitări de asistență de securitate din partea Ucrainei, despre efectele critice pe care aceste arme le-au avut asupra conflictului și despre eforturile continue ale Statelor Unite împreună cu aliații și partenerii pentru a identifica capacități suplimentare pentru a ajuta armata ucraineană să-și apere țara.

În plus, președintele Biden l-a informat pe președintele Zelenski că Statele Unite intenționează să ofere guvernului ucrainean un ajutor bugetar direct în valoare de 500 de milioane de dolari.

De asemenea, au fost trecute în revistă sancțiunile și asistența umanitară suplimentare anunțate săptămâna trecută. Președintele Zelenski l-a informat pe președintele Biden cu privire la stadiul negocierilor dintre Ucraina și Rusia.

Occidentul, rezervat în privința promisiunilor Rusiei

Amintim că, președintele american Joe Biden a adoptat marți o atitudine prudentă față de promisiunile Rusiei de a reduce forțele din jurul Kievului, în timp ce Statele Unite și aliații săi au început discuțiile privind un potențial nou pachet de ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Vorbind alături de premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, Biden a declarat că sancțiunile economice care au blocat economia rusă vor continua în timp ce Statele Unite și aliații săi vor monitoriza ce va face Moscova cu forțele sale.

„Vom vedea. Nu mă pronunț până nu vedem care sunt acțiunile lor”, a spus Biden, potrivit Reuters.

Anterior, Biden a vorbit la telefon timp de aproape o oră cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și premierul britanic Boris Johnson. El a spus că consensul dintre lideri a fost să aștepte să vadă ce oferă rușii.