"Plângerea a fost trimisă (prin poştă) şi va fi depusă joi", a declarat Svein Andri Sveinsson, avocat la Curtea Supremă a Islandei, care reprezintă societatea DataCell şi WikiLeaks în acest dosar.

Visa Europe şi MasterCard Europe sunt acuzate de cinci violări ale regulilor europene privind concurenţa, în special de"abuz de putere dominantă" şi "discriminare a clienţilor", se arată în textul de 17 pagini trimis autorităţilor de la Bruxelles.

În decembrie 2010, cele două societăţi au obţinut îngheţarea transferurilor către WikiLeaks via DataCell, lezând site-ul specializat în publicarea de documente secrete de aproximativ 130.000 de euro donaţii zilnice, susţine Sveinsson.

Decizia Visa şi MasterCard, însuşită şi de alţii, printre care sistemul de plăţi prin Internet PayPal, a fost luată cu ocazia furtunii mediatice care a urmat după publicarea de către WikiLeaks a sute de mii de telegrame diplomatice americane confidenţiale.

"Aceste societăţi de carduri bancare nu pot acţiona după bunul lor plac, doar pentru că deţin cote enorme de piaţă. Regula (fac afaceri cu cine vreau eu) nu se aplică în cazul lor, deoarece, dacă ele refuză să lucreze cu cineva, îl elimină pe de piaţă", a subliniat avocatul, insistând asupra faptului că Visa şi MasterCard controlează 95 la sută din cardurile bancare din UE.

În plus, WikiLeaks nu este ilegal, ci este ‘un mijloc de presă ca oricare altul’, a mai afirmat el. "Sunt în continuare optimist, mai ales când cauza noastră este dreaptă, iar cauza noastră este dreaptă", a menţionat Sveinsson.

În baza dreptului comunitar european, o societate care a încălcat regulile concurenţei se expune unei amenzi ce poate ajunge la 10 la sută din cifra sa de afaceri.

Două plângeri suplimentare urmează să fie depuse, în septembrie, la tribunale din Danemarca şi Islanda, dintre care una urmăreşte în special să obţină despăgubiri de zeci de milioane de euro, sumă de care DataCel şi WikiLeaks consideră că au fost private, a avertizat Sveinsson.

Vineri, în ciuda ameninţărilor cu acţionarea în justiţie, Visa a reactivat blocarea oricărei plăţi din partea WikiLeaks prin intermediul cardului bancar, după o breşă intervenită în ajun ce i-a determinat pe cei de la DataCell să creadă că au avut câştig de cauză.
SURSA: Agerpres