Anul trecut a fost dezamăgitor pentru Bursa de Valori București (BVB) fiind primul an după 2011 în care principalul indice, BET, care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate, a înregistrat scădere, de -1,11%. Deși scăderea cotației BET este mică, diferența față de creșterea medie anuală de 11,2% din perioada 2012 – 2014. Indicele BET-FI, cel care urmărește evoluția SIF-urilor și a Fondului Proprietatea a stagnat, în timp ce BET-NG, indicele companiilor din energie, a înregistrat cea mai mare scădere, cu -14%. Nici lichiditatea nu a rămas la fel ca în 2014, ci a coborât de la un total de 12,99 miliarde lei în 2014 până la 8,8 miliarde lei anul trecut. Mai exact, de la o medie zilnică de 51,9 milioane lei, până la 35,1 milioane lei. Iar aceasta în ciuda creșterii capitalizării de la 130 miliarde lei până la 146 miliarde lei.
Indicele BET a fost influențat cel mai mult de cotațiile negative ale OMV Petrom și ale Fondului Proprietatea. În timp ce FP a încheiat anul cu o scădere de 9,6%, titlurile SNP a coborât cu 28,9%. Nici Romgaz nu a încheiat anul bine, cu un minus de 23,1%, în timp ce Nuclearelectrica a pierdut 17,1%, iar Transelectrica 0,4%. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Petrolexportimport, cu -74%, și de Banca Comercială Carpatica, cu -52,4%. La polul opus, găsim IAR Brașov cu un plus de 278% și Teraplast Bistrița cu 223,8%. Însă câștiguri semnificative, raportate la valoarea și la imaginea publică a companiilor, au venit de la Erste Group Bank, a cărei cotație a urcat cu 51,1%, Banca Transilvania, cu plus 45,5% și de la Banca Română de Dezvoltare – GSG, cu 38,3%.
Băncile au bătut energia
„Randamentele obținute de titlurile bancare se datorează performanțelor financiare din 2015”, spune Ronnie Khreis, analist la Intercapital Invest. „Acestea au fost mai bune decât în 2014 pe fondul dimunării costurilor de risc și a veniturilor din tranzacțiile cu titluri de stat, în cazul Băncii Transilvania”, adaugă acesta. Pentru anul acesta însă nu ne putem aștepta la aceleași creșteri, cel puțin nu la fel de mari, în condițiile în care sistemul bancar ar trebui să se confrunte cu legea dării în plată (a locuințelor ipotecate pentru ștergerea creditelor), lege care va ieși într-un fel sau altul din Parlament în perioada următoare. De asemenea, băncile încă au de eliminat credite neperformante din portofolii, sume de ordinul miliardelor de euro și care vor afecta rezultatele financiare.
Totuși, perspectivele sunt pozitive și pentru bănci, având în vedere că dobânzile se mențin la un nivel redus, fiind încurajată astfel creditarea. Rezultate bune în evoluție sunt așteptate și de la companiile care vor beneficia de pe urma reducerii cotei de TVA de la 24% la 20%, cum sunt cele din comerț sau servicii. O măsură din noul Cod Fiscal care va avea efecte asupra acțiunilor listate este cea a micșorării impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Ceea ce înseamnă că societățile care vor acorda părți din profit acționarilor vor avea căutare printre investitori, iar primele beneficiare ar putea fi companiile controlate majoritar de stat, care sunt obligate să distribuie acționarilor 50% din profit.

Optimism pentru 2016

Analiștii chestionați față de evoluția bursei din acest an sunt optimiști. În absența unor evenimente neașteptate pe piețele internaționale sau în economiile dezvoltate de care depindem într-o anumită măsură, piața de la București ar trebui să crească cu cel puțin 5% pe principalii indici. Inclusiv OMV Petrom, care se confruntă cu problemele date de prețul foarte redus al barilului de petrol, ar putea încheia anul pe plus având în vedere că efectele tarifelor internaționale pot fi integrate și depășite.

Este important de precizat că și 2015 a fost un an bun pentru investițiile bursiere, chiar dacă scăderile au fost egale cu câștigurile. Problemele OMV Petrom, spre exemplu, erau vizibile și pentru cei care nu urmăresc știrile economice, drept pentru care vânzarea acestora din portofoliu ar fi fost normală. La fel și veștile pozitive despre IAR Brașov, care a livrat primul elicopter Puma, și-a majorat semnficiativ veniturile și a închis anul cu o creștere a cotației de 278%. În același mod, 2016 vine cu probleme cunoscute sau evoluții pozitive la vedere pentru majoritatea companiilor, ceea ce le face mai ușor de „cernut” atunci când se decide ce acțiuni rămân sau nu în portofoliu.

Câteva semnale de alarmă avem totuși din exterior. Tot mai multe voci vorbesc de o implozie a pieței ETF (Exchange-Traded Fund), o piață de 20.000 de miliarde de dolari la nivel global, care a crescut foarte mult în ultimii ani. Chiar dacă este o piață a instrumentelor derivate, prăbușirea acesteia va atrage evoluții negative pentru majoritatea piețelor de capital și va antrena o realocare a resurselor investitorilor instituționali. La fel de importantă poate fi și evoluția Chinei, atât ca economie, cât și ca piață de capital, căderile pe care le înregistrează bursele chineze fiind mai mereu abrupte și cu efecte pe termen scurt pentru restul lumii. Din fericire, și în cazul Chinei vorbim de probleme care nu constituie neapărat o surpriză pentru nimeni.

278% este creșterea înregistrată de cotația IAR Brașov anul trecut după ce compania a început să livreze elicopterele PUMA

Acest articol a fost publicat în al doilea număr al revistei Capital, din 11-17 ianuarie 2016