ANM vine cu vești importante în ceea ce privește prognoza meteo. Vremea se va schimba radical în următoarele zile. Vor fi temperaturi de primăvară în acest weekend, în România. Cu toate acestea, ploile se vor simți în continuare în cea mai mare parte a țării. Temperaturile din termometru vor crește din data 27 martie în majoritatea regiunilor. În sudul ţării sunt anunţate maxime de 16 grade, dar şi lapoviţe şi ninsori.

Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) a oferit prognoza meteo până pe 4 aprilie. Astfel, în Banat, la început va fi o vreme mult mai rece decât normal pentru ultima decadă a lunii martie. Ziua, vor fi maxime termice în medie de 6 – 9 grade. Noaptea, temperatura va coborî spre valori între -5 şi -2 grade. Din date de 27 martie vremea se va încălzi. Vom avea atunci valori diurne de 13 – 16 grade şi nocturne de 2 – 5 grade, mediat regional. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de un regim termic în general apropiat de cel specific perioadei din an. Mai exact, vor fi maxime de 14 – 16 grade şi minime de 4 – 6 grade, posibil cu valori mai mici în dimineţile de 1 şi 2 aprilie. Probabilitatea pentru precipitaţii locale şi temporare, va fi în creştere după data de 28 martie şi în special în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Prognoza meteo ANM. Ce vreme ne așteaptă în România

În Crişana, la începutul intervalului, valorile termice vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. Media maximelor va fi de 6 – 10 grade, iar a minimele vor oscila între -7 şi -3 grade. După data de 27 martie, vremea se va încălzi considerabil. Temperaturile vor ajunge la 13 – 15 grade ziua şi între 1 şi 4 grade, noaptea. Până la sfârşitul celor două săptămâni, valorile termice se vor menţine apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Se vor înregistra maxime de 14 – 16 grade şi minime de 2 – 5 grade, posibil mai mici în dimineţile de 1 şi 2 aprilie. Cea mai mare parte a perioadei de referinţă va fi caracterizată de un regim pluviometric deficitar, cu probabilitate mai mare pentru ploi locale şi temporare, în general slabe cantitativ, în jurul datei de 29 martie şi în ultimele zile.

În Transilvania, vremea deosebit de rece va fi caracteristică în prima parte a intervalului de prognoză. Temperaturile maxime vor fi de 2 – 7 grade, iar cele minime de la -9 la -4 grade. Din data de 27 martie, vremea va fi în încălzire semnificativă. Până la sfârşitul celor săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel normal acestei perioade din an. În medie, ziua vor fi valori cuprinse între 10 şi 15 grade. Noaptea vor fi între -1 grad şi 3 grade, posibil local mai mici în 1 şi 2 aprilie. Precipitaţii slabe, predominant ninsori, se vor semnala la începutul intervalului în sudul şi estul regiunii. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou după data de 29 martie.

Schimbare în termometre de săptmâna viitoare

În Maramureş, în prima parte a intervalului, valorile termice se vor situa cu mult sub cele normale pentru ultima decadă a lunii martie. Acest lucru se va simți mai ales pe timpul nopţilor. În medie, maximele vor fi de 4 – 7 grade, iar minimele între -6 şi -4 grade. Din data de 27 martie, vremea se va încălzi semnificativ. Valorile diurne se vor încadra între 11 şi 13 grade. Noaptea vor fi de la 2 la 4 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar pe parcursul primei săptămâni, ulterior probabilitatea pentru precipitaţii fiind temporar mai ridicată.

În Moldova, până în data de 26 martie, vremea se va menţine deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie. Se vor înregistra temperaturi maxime de 3 – 8 grade şi minime între -5 şi -2 grade. Ulterior, valorile termice vor creşte şi vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Astfel, ziua vor fi 9 – 13 grade, iar pe timpul nopţilor 1 – 3 grade, în medie. În zilele de 1 și 2 aprilie este posibil să fie mai rece. La începutul perioadei (până pe 24 martie), local şi temporar vor fi precipitaţii slabe, mai ales ninsori şi lapoviţă. Probabilitatea de ploaie va fi în creştere după data de 29 martie, dar cu precădere în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

Sfârșitul lui aprilie vine cu ploi

În Dobrogea, intervalul va debuta cu o vreme deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie. Astfel, în medie regională, temperaturile maxime vor fi de 3 – 7 grade, iar cele minime de la -3 la 0 grade. Încălzirea vremii se va resimţi începând din data de 27 martie şi va fi semnificativă. Vor fi 10 – 13 grade ziua, iar noaptea de 2 – 4 grade, în medie. Vor fi precipitaţii moderate cantitativ (sub fomă de lapoviţă, ninsoare şi temporar ploaie) în perioada 22 – 25 martie. După data de 30 martie va creşte probabilitatea pentru ploi, estimate a fi în general slabe cantitativ.

În Muntenia, la începutul intervalului, vremea va fi cu mult mai rece decât ar fi normal în ultima decadă a lunii martie. Temperaturile maxime vor fi de 3 – 9 grade, iar cele minime între -5 şi zero grade. Încălzirea vremii se va resimţi începând din data de 27 martie şi va fi semnificativă. Astfel, ziua vor fi 12 – 16 grade, iar noaptea de 1 – 4 grade, în medie. Vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă, ninsoare şi temporar ploaie, până pe 24 martie. După 29 martie va creşte probabilitatea pentru ploi, estimate a fi în general slabe cantitativ.

Cum va fi vremea la munte

În Oltenia, la începutul intervalului, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. Vor fi maxime între 5 şi 9 grade, iar minime între -5 şi 0 grade. După data de 27 martie, vremea se va încălzi considerabil. Temperaturile vor ajunge la 13 – 16 grade, pe timpul zilei, respectiv între 1 şi 5 grade, noaptea. În perioada 22 – 23 martie vor fi precipitaţii mixte pe arii relativ extinse. Probabilitatea de ploaie va fi, apoi, în creştere după data de 30 martie.

La munte, vremea va fi deosebit de rece la începutul perioadei, geroasă în cursul nopţilor. Minimele vor fi în medie între -14 şi -10 grade şi cu maxime negative, de la -5 la zero grade, cu valori mai scăzute la altitudini mari. Începând din 27 martie, încălzirea vremii va fi semnificativă. Se estimează o medie a temperaturilor maxime ce va oscila între 1 şi 7 grade şi minime între -6 şi -2 grade. În primele zile din intervalul de prognoză vor fi ninsori temporare, în special în Carpaţii Meridionali şi Orientali. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată. După 29 martie, acestea sunt estimate a fi în general slabe cantitativ.