Pe de o parte, sistemul de învățământ autohton scoate pe bandă rulantă absolvenți care cu greu își mai găsesc un loc de muncă, cel mai elocvent exemplu fiind cei care termină facultatea de Drept. Iar pe de altă parte, în contextul crizei economice, angajatorii au devenit mult mai exigenți, uneori chiar absurzi, în ceea ce privește politicile de recrutare. Adică, vor să angajaze tineri cu vârste până în 25-30 de ani, dar în același timp le solicită aspiranților la un loc de muncă, experiență vastă. Ceea ce firesc este aproape imposibil de realizat. În plus există și alte cauze cum ar fi: părăsirea timpurie a școlii, posibilități de formare profesională limitate, programe active în domeniul forței de muncă insuficiente.
Din păcate, autoritățile nu reacționează la acest adevărat flagel și nu iau nicun fel de măsuri. Am mai spus-o în nenumărate rânduri există soluții pentru a rezolva această problemă, care dacă se va agrava, va produce efecte ireversibile. Investiții publice masive, facilități fiscale pentru firmele care angajează tineri și programe de pregătire și reconversie profesională sunt numai câteva măsuri care trebuie luate de urgență. De asemenea, reforma rapidă a învățământului și adaptarea programei școlare, conform cerințelor de pe piața muncii, reprezintă o altă prioritate asupra căreia Guvernul ar trebui să se aplece de urgență.
Șomajul în rândul tinerilor, migrarea elitelor, precum și îmbătrânirea populației reprezintă trei maladii care vor produce efecte devastatoare pe termen lung. Acestea se insinuează treptat în organismul și așa șubred al economiei și vor produce ravagii. Cele mai severe efecte ale acestor fenomene se vor vedea după 2020, deoarece pe lângă presiunea uriașă care va apasa pe bugetul de pensii și pe cel de sănătate, ne vom confrunta și cu o diminuare drastică a numarului și a calității celor care vor produce pentru economie. Altfel spus, numărul salariaților și al antreprenorilor va fi tot mai mic, va scădea consumul, vor scădea sumele provenite din impozitele pe salarii, se va diminua valoarea taxelor plătite la buget, va scădea valoarea investițiilor. Practic, economia va intra lent într-un proces de amorțire care, în timp, este posibil să ducă la colaps.
Acesta este tabloul viitorului care arată destul de sumbru și pe care cei care ne conduc nu prea îl iau în seamă. Nu am văzut niciun fel de plan de acțiune pentru a combate din timp efectele celor trei maladii despre care am vorbit. Aceasta înseamnă lipsă de viziune și de preocupare față de viitorul nostru.