Romanii ar trebui sa se astepte la o crestere medie anuala a preturilor de consum de 4,2%, in cazul in care tara noastra va adera la UE de anul viitor. Nu este exclusa, insa, nici varianta atingerii unor valori superioare. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Comisia Nationala de Prognoza.



In calculele sale, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) porneste de la experienta celor zece state care au aderat la 1 mai 2004: Ungaria, Estonia, Lituania, Polonia, Letonia, Cehia, Slovacia, Cipru, Malta si Slovenia. Cu exceptia Slovaciei, Sloveniei si Ciprului, in care variatiile preturilor de consum nu le-au depasit pe cele din anul anterior aderarii, celelalte state s-au confruntat, in 2004, cu cresterea semnificativa a inflatiei, care s-a atenuat partial in anul 2005. “Cele mai ridicate rate ale inflatiei s-au inregistrat in Letonia – de la 2,9 la 6,2%, Polonia – de la 0,8 la 3,5%, Cehia – de la 0,1 la 2,8%, Lituania – de la -1,2 la 1,2% si Ungaria – de la 4,7 la 6,8%”, spune Ion Ghizdeanu, presedintele CNP. Principalele cauze care au stat la baza sporirii ratei inflatiei in noile state membre au fost majorarea preturilor produselor alimentare peste nivelele indicilor totali ai preturilor de consum, cu exceptia Ungariei, Slovaciei si Sloveniei, dar care au pierdut din amploare in 2005, si cresterea preturilor bauturilor alcoolice si tigarilor, din cauza alinierii accizelor la nivelul cerintelor europene. Alte cauze care au contribuit la “inflamarea” inflatiei au fost cele legate de majorarea cheltuielilor de sanatate si a preturilor pentru intretinerea locuintei, dar si o a preturilor la transport.
“Pe baza presupunerii ca ar putea avea loc si in Romania, in anul aderarii, majorari de pret la nivelul cresterilor medii din cele zece tari, pornind de la valorile anuale pentru fiecare tara, s-au calculat valorile medii ale acestor indici. In urma aplicarii acestor valori la ponderile grupelor respective din Romania s-a incercat obtinerea unui indice mediu total. Astfel a rezultat o crestere medie anuala a preturilor de consum pentru 2007 de 4,2%”, anunta studiul pus la punct de CNP. Cu toate acestea, Comisia nu exclude si posibile “deviatii”. CNP recunoaste ca este putin probabil ca o medie a indicilor din noile tari membre sa se aplice Romaniei, mai ales in cazul grupei intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaze si alti combustibili, unde este posibil ca valorile sa fie mai mari. In Romania, alimentele si bauturile nealcoolice au o pondere mare, reprezentand 40% din cosul de consum, aproape dublu fata de ponderile din Cehia, Slovacia si Ungaria. In ceea ce priveste intretinerea locuintei, ponderea preturilor legate de aceasta in cosul de consum, desi relativ mica in comparatie cu celelalte tari, este a doua ca valoare dupa produsele alimentare. Orice modificare a preturilor acestor grupe, din cauza ponderilor mari pe care le detin in cosul de consum, conduce la cresterea indicelui total.

Totodata, Comisia avertizeaza ca, datorita metodologiei de calcul, valorile medii anuale sunt foarte sensibile, atat la distributia lunara, cat si la evolutiile din anul anterior. Aplicarea majorarilor de pret, incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru unele produse cu preturi administrate poate conduce la cresterea mediilor anuale in mod evident, comparativ cu situatia in care aceleasi majorari de pret sunt aplicate la finele lui 2007.

si alti analisti consultati sunt de parere ca, cel putin pe anumite domenii, vom asista la cresteri considerabile de preturi in 2007, daca aceasta va fi data aderarii. “Vom avea un soc speculativ, cel putin pe bunurile de larg consum si pe piata imobiliara, daca in toamna UE ne va da unda verde”, spune Dragos Paslaru, analist, Grupul de Economie Aplicata. Paslaru mai anticipeaza cresteri de preturi la produsele agricole, data fiind necesitatea “transferului de bunastare dinspre urban spre rural, una dintre recomandarile europene”, dar si la utilitati, din cauza necesitatilor mari de investitii. Paslaru crede ca, in ceea ce priveste productia industriala, vom avea cresteri de tarife in acele domenii unde este necesara respectarea standardelor de mediu si scaderi acolo unde standardele de mediu nu sunt foarte stricte.

Lucian Albu, seful Institutului de Prognoza al Academiei Romane, spune ca “socul inflationist nu a ocolit nici o tara dupa aderare”, ceea ce inseamna ca si noi ne vom confrunta cu cresteri de preturi dupa momentul aderarii. Cu toate acestea, Albu crede ca nu va fi decat “un puseu” si ca, pe termen lung, preturile bunurilor si serviciilor vor intra in normal.

Socul inflatiei nu ne va ocoli



“Vom avea un soc speculativ, cel putin pe bunurile de larg consum si pe piata imobiliara, daca in toamna UE ne va da unda verde.”

Dragos Paslaru,

analist, Grupul de Economie Aplicata







Cum a fost la altii

Doar In trei din cele zece noi state membre preturile de consum au crescut intr-un ritm mai redus comparativ cu anul anterior aderarii: Slovenia, Slovacia si Cipru.

In Slovenia, desi majoritatea preturilor a crescut, cresterile s-au situat sub cele din 2003, contrabalansand majorarea cu 7,0% a preturilor reglementate, fapt ce a facut posibila diminuarea inflatiei.

Reducerea inflatiei a fost sustinuta si de o rata de schimb fixa, stabilita de banca centrala.


In Slovacia, cresterile preturilor au fost sub nivelul celor din anul anterior. Aprecierea monedei nationale a contribuit la diminuarea inflatiei.
In Cipru, inflatia a coborat la aproape jumatate, 2,3%, in conditiile scaderii semnificative a preturilor in comunicatii si transport si a unor cresteri ale celorlalte preturi sub nivelul celor din anul anterior.