78-8497-3.jpgDeclaraţia lui Ben Bernanke, guvernatorul Fed, în faţa Comisiei economice a Congresului american, nu a liniştit apele, ba din contră. „Creşterea preţului petrolului ar putea avea ca efect accelerarea inflaţiei“, „problemele cauzate de criza din piaţa sub-prime ar putea creşte în viitorul apropiat“, „creşterea economică a SUA în ultimul trimestru al anului va fi substanţial mai mică decât cea din trimestrul III“ au fost fraze care au alimentat creşterea volatilităţii în sesiunile care au urmat.

Aversiunea faţă de risc a investitorilor a crescut semnificativ şi a avut repercusiuni atât în pieţele de capital, cât şi în piaţa Forex. Indicele Dow Jones Industrial Average a cunoscut o scădere de 2,5%, până sub pragul de 13.000 de puncte, iar investitorii s-au retras masiv din strategiile carry-trades. Dolarul s-a depreciat în raport cu yenul japonez de la peste 114 la 109,10 (minimul sesiunii din 12 noiembrie), cea mai mică valoare înregistrată de un an şi jumatăte. Şi cotaţia EUR/USD a fost afectată, aceasta scăzând de la 1,4752 (maximul istoric înregistrat pe 9 noiembrie) la 1,4524, pe 12 noiembrie.

Veştile bune venite apoi din partea Bear Stearns (compania a raportat o pierdere cauzată de criza din sub-prime de numai 1,7 miliarde, mai mică decât estimările), Goldman Sachs (conducerea a dat asigurări că nu va mai înregistra pierderi masive) şi, nu în ultimul rând, Wal Mart, care a raportat un câştig pe acţiune peste estimări pentru trimestul III, au generat un rebound puternic al burselor americane. Această creştere a apetitului pentru risc a readus strategiile carry trades în aria de interes a investitorilor, yenul japonez cedând o parte din câştigul anterior, iar cotaţia EUR/USD îndreptându-se din nou spre maximul istoric. Până la reaşezarea poziţiilor deţinute de marile fonduri de investiţii şi stabilirea unui nou trend, volatilitatea va rămâne „la ea acasă“ în pieţele financiare.

Sursa: www.wbs.ro