Un reprezentant al NATO a comentat anunțul făcut de Rusia. Potrivit acestuia, decizia luată de Rusia este una importantă, dar și oportună. Totuși, reprezentatnul NATO a subliniat faptul că  Alianţa Nord-Atlantică va rămâne vigilentă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

”Orice măsuri către detensionare luate de Rusia ar fi importante şi necesare. NATO rămâne vigilentă şi noi vom continua să monitorizăm îndeaproape mobilizarea militară nejustificată în interiorul şi în jurul Ucrainei”, a afirmat demnitarul aliat.

Totodată, acesta a mai menționat că NATO este alături de Ucraina, care nu este membră a Alianţei, şi i-a cerut Rusiei să-şi retragă toate forţele de pe teritoriul ucrainean.

”Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest”, frontaliere cu Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat.

În același timp,  acesta a mai menționat că armata trebuie să fie pregătită pentru a răspunde rapid în cazul unei evoluţii ”nefavorabile” a situaţiei în apropierea exerciţiilor Defender-Europe, desfăşurate de NATO.

De menționat este faptul că, Defender-Europe este un exerciţiu multinaţional anual, sub comandament american, menită să construiască pregătire şi interoperabilitate între armatele SUA şi ale celorlalte state aliate, precum şi ale unor state partenere. În perioada martie – iunie, peste 28.000 de militari din 26 de ţări vor desfăşura exerciţii în peste 30 de zone de pregătire din 12 state.

Vladimir Putin îl invită pe Volodimir Zelenski  în Rusia

După anunțul privind retragerea trupelor rusești, Vladimir Putin a anunțat joi că Rusia îl așteptă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta, informează Reuters şi AFP.

Declarațiile liderului rus vin la o zi distanță după ce preşedintele ucrainean Zelenski l-a invitat pe aceasta să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiştii proruşi, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări.

“Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continuă”, a declarat Zelenski.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a făcut această declaraţie în timpul întrevederii sale cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. El a mai adăugat că propunerile privind mutarea de la Minsk a Grupului de contact pentru Donbas aduc cu o tentativă de eschivare de la soluţionarea reală a problemelor.

“Belarus ne-a oferit un teren pentru convorbiri şi nici nu se amestecă în acest proces. A creat condiţii de lucru celor care vor să caute căi de soluţionare a problemelor. Însă, dacă cineva nu vrea să se ocupe cu aceasta (cu soluţionarea problemelor), atunci motive pentru a nu lucra asupra acestui domeniu, în opinia mea foarte important, pot fi găsite întotdeauna. Pare că se caută astfel de motive pentru a evita discutarea problemei Donbasului şi a îngropa acordurile de la Minsk definitiv”, a accentuat Putin.