Prognoză meteo: Temperaturile scad drastic!

Prognoză meteo. Potrivit ANM, cerul va fi mai mult senin, exceptând sud-estul ţarii unde norii de nivel jos vor persista în cea mai mare parte a intervalului. Totodată, în sud-est vor fi și condiţii trecătoare de burniţă sau ploaie slabă.

De asemenea, vântul va avea intensificari în sudul Banatului cu rafale ce vor mai depaşi 55 km/h, dar temporar şi în Moldova şi pe crestele Carpaţilor Meridionali.

În Capitală, valorile termice se vor menţine sub mediile multianuale. Astfel, norii de nivel jos vor persista în cea mai mare parte a intervalului, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade.

În zonele muntoase, vremea va fi frumoasă. Totuși, temperaturile vor fi foarte scăzute dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele Carpaţilor Meridionali. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni se va semnala ceaţă.

Europa va fi lovită de un vortex polar

Un nou Vortex Polar stratosferic a apărut peste Polul Nord. Acesta a evoluat și influențează deja iarna anului 2021/2022. Totuși, trebuie menționat că această interacțiune are loc la fiecare câțiva ani.

Rezultatul acesteia sunt ierni mai reci în Europa și SUA, pe termen scurt, precum s-a întâmplat și în trecut. Amintim că vortexul este un ciclon mare, care se formează atunci când stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească.

De asemenea, fenomenul respectiv se combină de această dată și cu anomalia vântului puternic ridicat peste tropice, pentru a completa peisajul iernii 2021/2022, conform severe-weather.eu

Această anomalie se numește Oscilația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de „Bătăile inimii atmosferei”. Oscilația cvasi-bienală (QBO), este o variație regulată a vântului sus, deasupra ecuatorului.

Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei și, la fiecare 14 luni, aceste vânturi își schimbă complet direcția. Aceasta înseamnă că în fiecare an, vânturile de deasupra ecuatorului se schimbă de la vest la est.

QBO este o parte importantă a dezvoltării vremii în timpul iernii, deoarece poate afecta frontul atmosferic din Atlanticul de Nord. Viteza vânturilor slăbește și se întărește odată cu schimbarea direcției QBO.

Când QBO se află în est, există o șansă crescută a unui curent de vânt slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Europa de Nord și Centrală și în SUA. Când QBO este orientat spre vest, șansa unei ierni blânde și a precipitațiilor abundente crește.