Tăriceanu prezintă o pagină de istorie. Cine este cel care a adus Ford în România?

Călin Popescu-Tăriceanu a fost întrebat de către Dan Bittman dacă bunicul său este cel care a adus Ford în România. Amintim că întregul interviu și toate informațiile inedite oferite de către fostul prim-ministru pot fi ascultate în videoclipul de la finalul articolului.

„Da, este adevărat. Povestea e în felul următor. Bunicul meu a făcut liceul comercial. Nu exista pe vremea aia facultatea care este astăzi ASE. S-a angajat, după terminarea liceului comercial, la o întreprindere relativ nou înființată, Garajele Leonida.

Acest domn, Leo Leonida, care a înființat garajele cu același nume, era un mic boier care fusese la Paris și când s-a întors în țară și-a adus o mașină, prima mașină din București, cu care a înnebunit toată boierimea. S-au dus să-i spună domne’ vinde-ne nouă mașina. Așa i-a venit ideea să facă un comerț. A înființat Garajele Leonida, unde bunicul meu a fost angajat.

Ceea ce astăzi ar fi director de dezvoltare, a fost el. L-a trimis în diferite orașe să deschidă sucursale. A fost la Bârlad, a fost la Craiova și a fost, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, la Constanța. Acolo l-a prins și războiul. Bunicu’ s-a dus voluntar pe front în Primul Război Mondial, cu toate că era scutit de armată, întrucât era orfan de tată și ca orfan de tată erai scutit de armată ca întreținător de familie.

Când s-a întors de pe front, totul era distrus, casa era devastată. El s-a întors cu o singură haină pe el, haina de militar. Au dus-o foarte greu, dar s-a apucat imediat de afaceri. A devenit, la foarte scurtă vreme, reprezentantu’ Ford pentru toată Dobrogea. Atenție, spun toată Dobrogea pentru că, după Primul Război Mondial, România avea și Cadrilaterul.

I-a mers foarte bine dar a dezvoltat și alte afaceri. Avea mână și fler. Auzind poveștile de la el, sigur că m-a influențat fără dar și poate”, a povestit Călin Popescu-Tăriceanu.

Scrisoarea trimisă de Tăriceanu către Ford

„Eu, în ’90, imediat după căderea regimului Ceaușescu, am făcut o scrisoare către Ford. Le-am spus că mă interesează să devin importator în România. Am trimis scrisoarea, au trecut o lună, două, cinci… nimic. Într-o bună zi, a trecut destul de multă vreme, mă trezesc cu un telefon, un englez care îmi spune domne’ sunt reprezentantul Ford pentru Europa, i-a vino dumneata la Hotel Intercontinental să stăm de vorbă.

M-am dus, am stat de vorbă (…) și zice da’ bani ai? (…) Nu te mai preocupa că noi am stabilit deja importatorul pe România. Nu pot să-ți spun cine e, decât că este o persoană foarte cunoscută, un fost mare sportiv. Era Țiriac. Așa s-a încheiat discuția”, completează Tăriceanu.

Care a fost prima mașină a lui Tăriceanu? Era o rablă

Totodată, fostul prim-ministru a recunoscut și care a fost prima sa mașină, spunând că era „o rablă” cu caroseria putrezită.

„Era o rablă. Am cumpărat acea mașină cu care n-am mers niciodată. Am adus-o acasă și am crezut că o s-o repar eu cu un prieten. Ne-am apucat împreună, nu ne pricepeam.

Bineînțeles, eram total nepricepuți. Aia avea caroseria din lemn și lemnul era putrezit. Era îmbrăcată în tablă. N-am reușit niciodată. Am vândut-o ulterior. A luat-o un cunoscut de-al meu și care, spre cinstea lui, a restaurat-o. Asta era din ’54. Pe bulevardul Magheru, chiar vizavi de fostul magazin Eva, pe colț era un magazin în care erau mașini de vânzare. (…) Aia a fost prima mașină.

Mai târziu mi-am luat Lada, când eram inginer deja. La o lună, două după ce mi-am luat mașina, m-am dus la curse cu ea. În trei etape diferite am făcut competiții auto. Ultima, m-am reapucat în 2009 și m-am oprit în 2014”, a vorbit Călin Popescu-Tăriceanu despre prima sa mașină.