Victor Ciutacu a criticat aspru ultimele afirmații făcute de președintele Klaus Iohannis. Reacția realizatorului tv vine după ce șeful statului a susținut un discurs despre importanța mediului asupra sănătății, în plină pandemie.

Victor Ciutacu susține că medicii se plâng că secțiile ATI sunt pline și nu mai fac față valului de infectări, iar președintele se gândește la cu totul și cu totul altor lucruri precum schimbările climatice.

“Gem secțiile ATI, se stă la UPU cu masca pe nas ca-n triajul Gării de Nord, iar robotul de bucătărie e preocupat de schimbările climatice și de salvarea speciilor afectate; printre care nu se numără și cea umană. Zici că-i președintele urșilor polari și al dropiilor de câmpie”, scrie Ciutacu.

Afirmațiile lui Klaus Iohannis

De menționat este faptul că, reacția lui Victor Ciutacu vine după ce șeful statului a vorbit despre relația dintre mediul înconjurător și bolile emergente. Klaus Iohannis a vorbit totodată și despre efectele schimbărilor climatice asupra mediului, dar și asupra sănătății publice.

Șeful statului s-a arătat extrem de îngrijorat în legătură cu acest aspect. Potrivit acestuia, schimbările climatice cauzează și modificarea anotimpurilor, dar și creșterea riscului bolilor transmise atât prin apă, insecte, dar și animale.

„Trebuie să fim mai bine pregătiți să anticipăm și să răspundem eficient și coordonat la amenințări emergente la adresa sănătății publice. În același timp, trebuie să intensificăm la nivel global eforturile de a reduce riscul de apariție a pandemiilor.

Aproape toate pandemiile apărute de-a lungul timpului și 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animală, care migrează, prin contact ridicat, de la animale la oameni. Această migrație este facilitată de o relație nesănătoasă cu mediul înconjurător prin diminuarea habitatelor naturale și distrugerea biodiversității, exploatarea animalelor sălbatice sau cauzarea de schimbări climatice majore.

Efectele schimbărilor climatice asupra sănătății publice sunt grave și vor deveni extrem de grave dacă nu ne preocupăm de combaterea lor. Iată o temă care știu că este de interes personal și pentru dumneavoastră, domnule Kluge. Schimbările climatice modifică anotimpurile de transmitere a bolilor și alterează condițiile ecologice, astfel încât crește riscul bolilor transmise prin apă, insecte și animale”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai menționat că România este și ea vizată de riscurile fenomenelor meteorologice precum secetă incendii, dar și temperaturi extrem de crescute.

„România este și ea expusă riscurilor de fenomene meteo extreme, temperaturi crescute, secetă și incendii cauzate de vreme. Creșterea urbanizării și îmbătrânirea populației sunt factori care accentuează vulnerabilitatea la temperaturile extrem de ridicate, iar schimbările climatice exacerbează în special bolile cardiovasculare și respiratorii, boli cu incidență ridicată în România”, a mai adăugat șeful statului.