Este o veste neașteptată pentru Liviu Dragnea, cel care a militat intens pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, care vizează aducerea rezervelor de aur în ţară.

Acum, peste graniță s-a luat decizia. Banca Naţională a Ungariei (NBH) a anunţat marţi că a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei, informează Agerpres, care citează MTI.

A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal preţios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari.

Va consolida încrederea pieţelor financiare în Ungaria

În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria. NBH adaugă faptul că şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur.
În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.
Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea a vrut chiar modificarea Legii în sensul aducerii rezervei de aur în România. Rezerva de aur a României este de 103,6 tone, o cantitate rămasă realativ constantă în ultimii ani şi care valora peste 5,2 miliarde de euro în luna mai. 61 de tone se află depozitate la Banca Angliei.