Vestea momentului despre pensii. Ministerul de Interne a primit la rectificarea bugetară 440 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare. Au mai fost alocați 120 de milioane de lei pentru achiziţii şi stocuri de urgenţă medicală. Anunțul a fost făcut, vineri, de noul ministru Lucian Bode.

„La Ministerul Afacerilor Interne am primit 440 milioane la rectificare pentru plata pensiilor militare de stat şi 130 milioane pentru derularea contractelor subsecvente pentru achiziţii şi stocuri de urgenţă medicală”, a precizat Bode după şedinţa de guvern.

Ce se întâmplă cu majorarea salariilor

Legat de cererile poliţiştilor de majorare a salariilor conform legii, Lucian Bode a arătat că este în pregătire bugetul MAI pe 2022 şi vor fi acoperite toate obligaţiile care revin ministerului. El a amintit că anul trecut a cerut bani pentru majorarea salariilor, însă solicitarea a fost satisfăcută doar parțial.

„Şi anul trecut, dacă va duceţi aminte, am solicitat fondurile necesare pentru majorarea salariilor, de fapt punerea în aplicare a Legii 153. Din păcate, am reuşit să le obţinem doar parţial.

Vă duceţi aminte că am obţinut pentru 75.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne acordarea sporului de specialist de clasă, un impact financiar de peste 120 de milioane lei, şi alte drepturi salariale pentru angajaţii MAI„, a explicat Bode.

Anunțul făcut de Lucian Bode

Lucian Bode a arătat că bugetul va fi fundamentat astfel încât să fie acoperite toate obligaţiile MAI. Este vorba de hotărâri judecătoreşti definitive, acte administrative care trebuie puse în executare. El a exemplificat, în acest sens, cu situaţia de la Ministerul Justiţiei. Aici, au fost date peste 800 milioane de lei la rectificare. Această sumă este necesară pentru a plăti drepturile salariale restante, acte administrative care obligatoriu trebuiau puse în aplicare.

„Şi cel mai bun exemplu este cel de astăzi, de la Ministerul Justiţiei, şi îi mulţumesc ministrului Finanţelor pentru că a înţeles să acorde peste 800 milioane de lei la rectificare, bani pentru a plăti drepturile salariale restante, acte administrative care obligatoriu trebuiau puse în aplicare, altfel riscam să blocăm sistemul de justiţie din România”, a adăugat Bode.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a oferit garanții că românii vor beneficia de pensii și salarii mai mari începând cu prima lună a noului an. Acesta a explicat că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor (MF) se află printre cabinetele cărora la va fi înmânată cea mai mare sumă de bani la a doua rectificare bugetară din acest an.

„Vreau să-i liniştesc pe parinţii şi bunicii noștri, pe părinţii care au copii. Ceea ce trebuia să se întâmple în luna decembrie se va întâmpla, iar ceea ce s-a spus şi s-a scris în programul de guvernare îl vom regasi în viitorul buget al anului 2022”, a punctat Marius Budăi.