Luni, Marcel Ciolacu, în urma ședinței de coaliție, a declarat că taxa de valoare adăugată la gigacalorie va rămâne la 5% pentru ca prețul facturilor la căldură să fie „suportabil” pentru cetățenii României până la sfârșitul iernii.

„Încercăm în acest moment ca până la sfârşitul anului să avem buget de stat. Ministrul de Finanţe o să vină cu anumite impacturi pe anumite măsuri şi cred că în cursul zilei de mâine, cel târziu luni, o să terminăm aceste socoteli. Ce este important, că o să venim cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii – ianuarie, februarie, martie – astfel încât să fie cât mai suportabil. Să rămână 5% (taxa pe valoarea adăugată pentru gigacalorie – n.r.)”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seară, la finalul şedinţei coaliţiei.

„Cel târziu luni o să terminăm socotelile”

Acesta a explicat că în timpul ședinței de coaliție, s-a discutat și despre certificatul verde, dar și despre pensiile speciale pentru primari. Momentan, nu s-a luat nicio decizie finală, de aceea va fi stabilită o altă întâlnire marți, începând cu ora 15:00.

„Sumele trecute în programul de guvernare nu se mai negociază (…) Nu s-a luat nicio decizie. Mâine, la ora 15:00, o să avem o nouă întâlnire. Sunt două propuneri la certificatul verde. (Despre certificatul COVID, n.red.) Va exista o propunere până la sfârșitul anului, ca să treacă prin Parlament.”, a declarat liderul social-democraților.

„Sunt două propuneri: să venim cu un nou act normativ pe care domnul Rafila nu l-a finalizat până acuma, dar în 48 de ore îl va finaliza şi se va discuta. Categoric va exista o propunere, până la sfârşitul anului, să treacă prin Parlament”, a declarat, luni seară, Marcel Ciolacu, după şedinţa coaliţiei de guvernare, întrebat ce anume s-a stabilit în privinţa certificatului verde COVID la locul de muncă.

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale pentru primari

Acesta a spus despre pensiile speciale destinate primarilor și președinților de consilii județene că cea mai bună soluție este ca discuțiile despre acest subiect să fie amânate măcar un an de zile. Liderul social-democraților a adăugat se dorește numirea unor noi prefecți în viitor.

„Despre pensiile primarilor, cea mai bună soluție este prorogarea pentru un an de zile (…) Am avut o discuție preliminară, sunt funcții politice, e normal să le discutăm (despre împărțirea prefecturilor, n.red.). Vor fi încheiate aceste discuții. Noii prefecți vor fi numiți după ce vor fi verificați și trecuți prin filtre instituționale.”, a spus Marcel Ciolacu.