Efectul imunologic al tratamentului antipestos dispare in doua luni iar animalele devin vulnerabile la sursele de infectie. Cum ultimele vaccinari au fost facute la sfarsitul anului 2005 , specialistii se asteapta ca luna martie sa fie luna critica pentru efectivele de porci din Romania. Potrivit lui Gabriel Predoi director general in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) dupa 60 de zile de la data ultimei vaccinari animalele vor deveni sensibile la sursele de infectie.

Potrivit oficialilor pesta porcina va putea fi eradicata in totalitate intr-o perioada de doi-trei ani.”Nu este deloc o problema simpla. Vor trece doi-trei ani pana cand pesta porcina va putea fi eradicata in totalitate”, a declarat Gabriel Predoi.


Potrivit datelor ANSVSA, in cele 284 unitati specializate din Romania se afla circa 1,7 milioane de porci, iar interzicerea vaccinarii ar putea determina aparitia de focare de pesta.


Pentru a preveni patrunderea virusului in aceste unitati, proprietarii trebuie ia o serie de masuri de biosecuritate, unitaţile trebuie sa dispuna de filtre sanitare-veterinare la intrare si sa fie prevazute cu dusuri pentru angajati. De asemenea, trebuie controlata „circulatia a tot ce patrunde in complexele de crestere”, afirma reprezentantii autoritatii.


Eradicarea pestei porcine clasice fara aplicarea vaccinari profilactice este o cerinta a UE, pentru a accepta Romania in comertul comunitar cu porci vii, carne si produse din carne de porc.
Oficialii ANSVSA apreciaza ca interzicerea vaccinarii in complexe de la 1 ianuarie ar putea face posibila livrarea de produse romanesti la export spre sfarsitul anului, totul depinzand insa de o eventuala decizie a Comisiei Europene in acest sens.


Vaccinarea animalelor din gospodariile populatiei este interzisa in Romania incepand cu anul 2003, ceea ce a condus la aparitia unui numar mare de focare de pesta porcina.
Intreruperea vaccinarii a determinat cresterea cazurilor de pesta porcina de la un numar de 13 animale in anul 2001, la circa 1.283 focare