Dupa investitorii italieni, care au cumparat pamant pentru agricultura sau doar pentru investitii, urmeaza un nou val de imigranti occidentali. De data aceasta, ei sunt dispusi sa-si suflece mainile si sa creasca animale, fara a apela la intermediari.

Desi au conditii de viata mai mult decat decente in tara natala, unii crescatori se uita cu jind la Romania. Competitia acerba pentru a intra in gratiile procesatorilor sau ale abatoarelor este inca departe pe plaiurile mioritice. Mai mult, aici preturile pentru carnea de porc, de exemplu, sunt foarte bune, iar unele din cerintele bizare (si foarte costisitoare) ale ecologistilor europeni, precum spalarea regulata a animalelor, sunt deocamdata facultative. Sa nu uitam ca si furajele sunt mai ieftine aici decat in Vest.


“Am intalnit in Danemarca un grup de initiativa a crescatorilor de porci, care doresc sa se stabileasca in Romania. Ei sunt atrasi de faptul ca marja de profit aici este de pana la 22 la suta, in timp ce in Danemarca aceasta nu depaseste doua procente”, spune Mihai Lungu, presedintele cooperativei de crestere a porcilor Muntenia. Acesta mai arata ca desi legea nu le permite strainilor sa cumpere pamant in Romania, danezii vor infiinta societati comerciale autohtone care vor putea detine atatea hectare cate le trebuie pentru a-si tine godacii.


Potrivit lui Lungu, la inceputul anului viitor, vor veni circa 20 de crescatori, dar randurile lor ar putea fi rapid ingrosate, pe masura ce alti fermieri afla despre “raiul” romanesc. Strainii vor intra in randurile cooperativei Muntenia, pentru ca ei sunt obisnuiti sa lucreze doar in structuri asociative. “Imi pare rau ca romanii nu pot depasi anumite blocaje psihologice, care ii opresc sa dezvolte asociatii ca in vest”, constata cu tristete Lungu. In afara de “Muntenia” nu mai exista decat doua, trei organizatii similare in Roma nia.


Danezii au si un stimulent concret pentru a-si incerca norocul la noi. Concurenta acerba venita din partea porcarilor spanioli a contribuit la scaderea preturilor europene, provocand ingrijorare in Danemarca. Spania si Danemarca sunt de altfel cei mai competitivi producatori de carne de porc din Uniunea Europeana.

Cererea de carne pe piata locala este in crestere

Nu doar crescatorii de porci sunt interesati de potentialul agriculturii romanesti. “Un grup de fermieri a studiat potentialul nostru zootehnic, de la Arad pana in Vrancea. Vor sa aduca din Marea Britanie rase de oi si bovine pentru productia de carne. Este posbil ca unii dintre ei sa ramana in tara sa creasca animalele”, arata Gheorghe Neata, directorul Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ). Acesta spune ca englezii se gandesc sa aduca si rase mixte de oi, pentru carne si lana.


Oportunitatile oferite de cresterea rumegatoarelor pentru carne sunt certe. In tara noastra nu mai exista practic rase de bovine pentru productia de carne (mai mari si mai grele decat cele pentru lapte), cererea de carne rosie este in continua crestere, iar preturile sunt destul de bune pentru cine se pricepe sa creasca animale. “Mielul este animalul cel mai bine cotat din Romania, iar cererea externa este constanta si garanteaza preturi bune”, arata Natalia Vasile, din conducerea patronatului PACERO, organizatia crescatorilor si exportatorilor de ovine.


Ionut Lupu, analist al zootehniei noastre, spune ca si cresterea pasarilor este o afacere rentabila, in ciuda scaderii vanzarilor dupa problemele legate de gripa aviara. “Cresterea puilor de carne a atras cele mai mari investitii din zootehnie”, afirma acesta. Nu ar fi exclus sa vedem fermieri straini si in acest domeniu.


Mai nou, integrarea nu aduce doar fonduri comunitare si legislatie intortocheata ci si ciobani “made in Europe”. Cum vor convietui acestia cu omologii lor autohtoni, ramane de vazut.



“Crescatorii danezi sunt atrasi de faptul ca marja de profit aici este de pana la 22 la suta, in timp ce in tara lor aceasta nu depaseste doua procente.”

Mihai Lungu,

presedintele cooperativei Muntenia





Pretul carnii de porc atrage fermierii din UE

Romania are cea mai scumpa carne de porc din Europa.

La pretul si asa ridicat se adauga subventia statului, de 0,3 euro/kg. Sectorul a suferit mult din cauza politicilor gresite din anii tranzitiei, iar refacerea acestuia va mai dura cativa ani buni.