Turismul din România a fost grav afectat de pandemia de coronavirus, însă deputatul USR-PLUS Alin Apostol vine cu o soluție pentru a rezolva aeastă problemă. Mai exact, acesta a depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor pentru decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, pentru stimularea turismului în România pe tot timpul anului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR PLUS, proiectul are la bază bune practici ale statelor europene și va contribui la confortul celor care merg în vacanţă prin decongestionarea traficului din zonele cu grad ridicat de vizitare.

Mai exact, potrivit acestuia, fiecare macroregiune ar urma să intre în vacanță intersemestrială timp de o săptămână, fără suprapunere. Prin această simplă modificare, se va resimți un impact pozitiv ”asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni”, spune Alin Apostol.

„Susţin adoptarea unui ‘nou model de vacanţă’ pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene, poate fi şi o soluţie cu impact pozitiv asupra economiei naţionale. Şi în România, putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice.

Fiecare macroregiune intră în vacanţa intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând şi fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie”, a afirmat deputatul USR-PLUS Alin Apostol, potrivit comunicatului de presă al Alianţei.

Cum vor fi modificate vacanțele școlare

Totodată, potrivit sursei citate, propunerea legislativă modifică Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prin adăugarea următoarelor prevederi la art. 94:

„a) Acordarea vacanţei intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării, pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv şi fără suprapunere. Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS).

b) Începerea anului şcolar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a şi a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv şi a IX-a până la a XI-a inclusiv în a treia zi de luni a lunii septembrie”, se mai artă în comunicat.

USR PLUS mai subliniază și impactul bugetar al măsurii propuse. Mai exact, Alin Apostol estimează că, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia, se pot dubla veniturile operatorilor din sectorul turism, în principal ale celor din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare.

În același timp, pe lângă veniturile din turism, acesta estimează că se vor majora încasările agenţiilor de turism şi turoperatorilor, precum şi ale firmelor care activează în domeniul organizării de târguri şi evenimente.

Totodată, deputatul USR mai subliniază și posibilitatea desfăşurării taberelor de schi, care vor contribui la energizarea forţei de muncă locală în hoteluri şi restaurante prin crearea de noi locuri de muncă şi contribuţii la bugetul de stat.

Modele similiare de vacanțe care țin cont de descentralizare și regionalizare mai sunt prezente în Franța, Italia, Germania, Cehia, Polonia, Suedia, dar și Elveția.