Impactul pandemiei de coronavirus asupra sistemului medical este incredibil, atrage atenția Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

El citează studiul Observatorului Român de Sănătate, care arată că peste 50% dintre bolnavii cronici din România spun că afecțiunea de care suferă s-a agravat în timpul pandemiei.

”Măsuri mai stricte pentru populație”

”Suntem foarte aproape de acel moment în care va începe triajul morții, în care triajul nu se mai face pentru a face diferența între pacienții mai gravi și mai puțin gravi, ci se va face diferența dintre cine primește o șansă și cine nu.

Italia, Spania au fost țări care au trecut prin asta. Din păcate reziliența sistemului medical românesc este mult mai scăzută din cauza lipsurilor nerezolvate în ultimii 20 de ani”, a declarat Vlad Mixich, conform Pro Tv.

În consecință, Mixich consideră că autoritățile române ar trebui să introducă măsuri mai stricte pentru populație și să se asigure că acestea sunt respectate.

”Acest lucru se poate evita prin introducerea unor măsuri obligatorii. Suntem într-o situație mult mai dificilă decât eram în martie, cu toate acestea măsurile de sănătate publică introduse sunt mult mai laxe.

”Vedem niște cifre uluitoare”

Nu înseamnă carantinarea totală a țării. Dar în momentul în care merg la magazin și văd foarte multă lume purtând masca greșit sau nepurtând-o deloc, nu ar trebui să se mai întâmple”, a mai spus el.

Vlad Mixich spune că ”este posibil să intrăm în scenariul în care peste câteva luni, când vom trage linie, să constatăm că avem mai multe victime ale pandemiei de coronavirus printre bolnavii cronici decât printre cei care chiar au avut COVID”.

”Pentru boli unde numărul cazurilor rămâne destul de constant de la un an la altul vedem din nou niște cifre uluitoare. Numărul internărilor pentru bolnavii de HIV a scăzut cu 80% în ultimele șase luni față de perioada similară din anul precedent.

”Boala cronică nu se oprește de la sine”

Scăderi dramatice și pentru pacienții cu TBC (-50%), cu diabet (-67%) sau cu scleroză multiplă (-57%)”, a scris Vlad Mixich pe Facebook.

”Ce se întâmplă cu toți acești bolnavi care nu sunt tratați, nu sunt operați, nu găsesc medicamentele necesare? Nu știm. Și, din păcate, boala cronică nu se oprește de la sine, așa ca prin minune. Poți muri în România din cauza pandemiei și fără să ai COVID-19. Cifrele de mai sus arată în direcția asta”, mai spus Mixich.

Expertul în politici de sănătate precizează că ”pandemia de coronavirus este un maraton, nu un sprint. Și ca la maraton, dacă ai grijă doar de mușchi, dar uiți să te hidratezi suficient, la un moment dat vei claca. Îngrijirile bune pentru pacienții cu COVID sunt mușchii, dar cele pentru bolnavii cronici sunt hidratarea”.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin