Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a explicat că buletinul electronic va fi disponibil, cel mai probabil, în luna august. Acesta va oferi şi posibilitatea semnăturii electronice.

„Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a declarat ministrul pentru DCNews.

Transparența și principiile digitalizării

De asemenea, Teleman a vorbit şi despre principiile digitalizării şi nevoia de transparenţă în domeniul respectiv.

„Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a explicat ministrul Cercetării.

Astfel, Ciprian Teleman susține că este nevoie de transparență în modalitatea în care se fac achiziţiile publice.

Ministrul transmite și că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând „total cost of ownership”, anume „cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”.

„De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a conchis Teleman.