Se introduce buletinul cu cip? Guvernul polonez a adoptat o propunere de modificare a legii privind cărţile de identitate ale cetăţenilor. Documentele respective urmează să conţină amprentele digitale şi semnătura electronică, conform polskieradio.pl

Trebuie menționat că măsura vizează reducerea riscului de falsificare a documentelor de identitate şi va ajusta legislaţia poloneză în domeniu la regulile Uniunii Europene.

Se introduce buletinul cu cip?

Noile cărţi de identitate vor fi valabile o perioadă de 10 ani pentru adulţi şi de cinci ani pentru copiii de până în 12 ani.

Cetăţenii polonezi care nu pot solicita un nou document de identitate din motive medicale, inclusiv cei care au suferit accidente sau arsuri ale degetelor, vor putea solicita o carte de identitate temporară, valabilă 12 luni.

Polonia relaxează restricțiile

Polonia a redeschis muzeele, bibliotecile, galeriile de artă și centrele comercială după ce autoritățile au decis ridicarea restricțiilor impuse pentru oprirea răspândirii coronavirusului.

Totuși, majoritatea şcolilor din această ţară vor rămâne închise cel puţin până în luna martie, a declarat ministrul sănătăţii Adam Niedzielski.

„Numeroase ţări au luat la Crăciun decizii mai puţin stricte ale căror consecinţe foarte rele le suportăm”, a declarat el pentru postul de radio RMF.

Este demn de menționat că economia Poloniei a înregistrat primul declin din ultimii 24 de ani, arată datele publicate  de Oficiul de statistică (GUS), citate de către Reuters. Așadar, Polonia a înregistrat un declin 2,8% în 2020, faţă de un avans de 4,5% în 2019, în linie cu estimările economiştilor.

„Cererea internă a avut cel mai semnificativ impact asupra declinului PIB-ului. De asemenea, cererea pentru investiţii şi consumul au avut un impact negativ. Vedem clar că pandemia a afectat activitatea şi rezultatele economice”, a apreciat şeful Oficiului de statistică, Dominik Rozkrut.

„Datele publicate vineri nu sunt surprinzătoare, ele confirmă deteriorarea situaţiei economice şi incertitudinile privind efectele pandemiei. Nivelul investiţiilor şi mediul economic încă arată îngrijorător, iar companiile nu mai sunt interesate să facă investiţii”, a afirmat Grzegorz Maliszewski, economist la Bank Millennium.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea