Va fi gratuit! Acești români ar putea avea parte de un nou beneficiu

Mai precis, parlamentarul propune eliminarea taxelor pe care studenţii sunt obligaţi să le plătească în schimbul obţinerii documentelor şi materialelor de studiu.

„Sunt de partea studenţilor din România şi mă opun piedicilor birocratice inutile ori instituirii de taxe care să-i dezavantajeze în dezvoltarea lor profesională. Voi fi atent ca blibliotecilor să le fie asigurată în continuare finanţarea de către stat, aşa cum este firesc. BCU nu trebuie să mai perceapă însă taxe privind eliberarea şi vizarea anuală a permiselor pentru studenţii care nu dispun de o bibliotecă proprie în universitate.

Progresul studenţilor nu trebuie tratat discriminatoriu de nimeni şi nici condiţionat financiar. Mă voi asigura că legea nu va mai avea vreo breşă”, a transmis Filip Havarneanu, membru în comisia pentru învăţământ, conform unui comunicat al USR PLUS.

Deputatul susține că legea este interpretată în mod eronat

Totodată, deputatul Filip Havarneanu susține că, în momentul de față, legea este interpretată în mod eronat şi se face o distincţie între bibliotecile universitare şi celelalte. Potrivit acestuia, distincția respectivă nu ar trebuie să existe.

„Datoria statului este să sprijine accesul la fondul de carte, iar misiunea bibliotecilor este să ofere tuturor utilizatorilor acces gratuit la informaţie, încurajând lectura.

În definitiv, bibliotecile universitare sunt biblioteci de drept public şi trebuie să rămână o componentă esenţială a oricărei strategii pe termen lung care se referă la cultură, la informare şi educaţie. Tinerii care învaţă în facultăţi au dreptul să beneficieze fără plată de principalele cărţi de specialitate şi publicaţiile ştiinţifice, iar pentru asta să fie suficient carnetul de student”, a completat Filip Havarneanu.

Conform expunerii de motive, Bibliotecile Central-Universitare din ţară percep aceste taxe pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenţi:  Bucureşti: eliberare permis 25 lei, vizare anuală 10 lei; Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuală 10 lei;  Timişoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuală 35 lei; Iaşi: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei.

Documentul integral poate fi vizualizat Aici.