Azi s-a lansat oficial platforma Open Budget 2020, prin care cetățenii români pot urmări pe ce se cheltuiesc proprii banii. Platforma a fost realizată în 2014 de către Claudiu Năsui și doi apropiați ai acestuia.

Claudiu Năsui a scris pe pagina sa de Facebook care sunt obiectivele platformei și cum poate fi utilizată aceasta. În mesajul postat, Năsui menționează că fiecare român ar trebui să știe pe ce se duc banii.

În plus, acesta a mai specificat și că platforma nu a fost finanțată din bani publici.

Mesajul lui Claudiu Năsui

„Azi lansăm Open Budget 2020.

Open Budget este platforma de transparență bugetară pe care am dezvoltat-o care ne arată cum se cheltuie banii noștri.

Statul ne ia jumătate din munca noastră. Oare nu e important să vedem și pe ce cheltuie acești bani? Open Budget exact asta face. Platforma permite navigarea ușoară prin cheltuielile statului și permite chiar efectuarea de simulări. Pe Open Budget găsim cheltuielile statului, veniturile statului și impactul asupra românului cu venit mediu.

De ce trebuie să fie atât de greu să aflăm pe ce cheltuie statul banii noștri? Răspunsul simplu este că nu ar trebui. Până la urmă sunt banii noștri și avem tot dreptul să știm cum sunt cheltuiți.

Practica oficială a statului român este să publice sute de pagini de pdf-uri cu tone de tabele. De ce face așa? Ca să ne facă viața mai grea atunci când vrem să căutăm cifre. E mult mai greu să cauți în tone de tabele decât pe o platformă ușor inteligibilă. E acul în carul cu fân, dar ei de fapt asta și vor. Să nu poată nimeni căuta nimic. Opacitatea ajută politicienii și funcționarii. Opacitatea înseamnă că ei nu trebuie să dea socoteală nimănui, iar să dai sute de pagini de pdf-uri înseamnă exact opacitate deghizată sub forma de transparență.

Cum se folosește Open Budget? Să luăm un exemplu. Dacă vrem să vedem cât va cheltui, conform bugetului, statul român în 2020 cu pensiile speciale ale polițiștilor, jandarmilor și pompierilor, selectăm Ministerul Afacerilor Interne din lista de instituții. După care selectăm destinația Asigurări și asistență socială (pensiile speciale de acolo se plătesc) și vedem că suma totală pentru anul 2020 va fi de 4.2 miliarde de lei.

În final vreau doar să vă mai spun că Open Budget nu a fost finanțat, nu este finanțat și nu va fi vreodată finanțat din fonduri publice. A fost făcut prin munca voluntară a unor oameni dedicați cărora le mai mulțumesc încă o dată și pe această cale.

Am muncit aproape doi ani în weekend și după ziua de muncă. Dacă statul român ar vrea, am putea face lucruri mult mai tari la acest capitol. Din păcate, nu a existat niciodată voință pentru acest lucru”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Platforma poate fi accesată aici: openbudget.ro