Analiza perioadei cuprinse între 11 și 17 mai reprezintă o miză interesantă pentru orice tip de analiză astrologică dedicată economicului: comerț, muncă, salarii, transporturi, circulația ideilor și oamenilor, procesele de învățare desprinse, ca lecție de viață, din fenomenele care se produc în fiecare zi, ca un semn, ca un avertisment, ca o provocare pentru a se trage concluzii și învățăminte. Mai sunt de observat, cu multă atenție, toate acele domenii subtile ale economicului care nu sunt la îndemâna omului de rând și, poate, nici chiar la nivelul practicienilor, ci doar al teoreticienilor specializați pe domenii sau al experților.
Astfel, un prim îndemn al astrologului ar fi ca acești specialiști să nu mai țină cont de metodele tradiționale de abordare a unui domeniu financiar sau a unui eveniment și să analizeze cu metode noi, să abordeze căile mai puțin folosite de analiști pentru a supune unui studiu atent prezentul care „dă în clocot“. Nimic din ceea ce ține de vechile manuale nu mai este acum util. Altădată, poate că da.
Este un moment când ideologicul începe să aibă o pondere tot mai mare în apărarea unor principii economice sau a unor aspecte de viață publică și socială. Politicul începe să treacă pe planul al doilea. Acest fenomen nu va dura întregul an 2013; el va marca, de acum încolo, doar următoarele două luni. Planetele, în tranzit prin zodia Gemenilor, îndeamnă spre studiu, învățare, asimilarea unor idei noi, și, mai ales, dă un imbold special pentru punerea lor în practică. Este un moment al experimentalismului, al progresului, al distanțării de rutină, al disponibilității de a face schimbări, înnoiri, modificări de mai mică sau mai mare importanță.
Din punctul de vedere al comunicării, această perioadă este una de schimb intens de informații și opinii, de pe urma cărora toată lumea va obține foloase și câștiguri.
Din seara zilei de 9 mai, micul benefic, Venus, se află în zodia Gemeni, cea care patronează multe activități comerciale și gândirea „negustorească“, în general; chiar dacă acum termenul pare învechit, mecanismul și mentalitatea sunt aceleași, pe toate meridianele. Ea se îndreaptă destul de repede către fratele ei mai mare, uriașul benefic și protector, Jupiter, aflat în această zodie de anul trecut, dar care nu a putut să-și reverse întregul potențial pozitiv din cauza vecinătății constante cu Luna Neagră (un fel de piază rea), care a blocat posibilitatea multor influxuri pozitive să se concretizeze. Apoi, a mai fost și o lungă perioadă de retrogradare (între 5 octombrie 2012 și 31 ianuarie 2013), care a permis ca multe oportunități să se piardă. Unele, deși puține, mai pot fi acum recuperate sau repuse pe tapet, fie prin negociere, fie printr-o tranzacție dusă la bun sfârșit. Când spun „acum“, mă refer mai întâi la primul reper, adică până pe 3 iunie, când atât Mercur, planeta comerțului, cât și Venus, vor părăsi zodia Gemenilor și vor intra în Rac, schimbându-și fundamental vibrația și, implicit, efectul asupra do­meniilor financiar-economice mai sus amintite. Apoi, este vorba de a doua perioadă, între 21 și 26 iunie, când Soarele și, apoi, Jupiter vor părăsi aceeași zodie a Gemenilor și se vor alătura celor care se află deja în Rac. Cu asta, la sfârșitul lunii iunie, se vor fi epuizat toate contextele cât de cât favorabile pe multiple planuri economice.
Dar cel mai important context astral rămâne cel construit de cuplul benefic Venus-Jupiter. Așadar, din prisma efectului lor conjugat, se poate spune că nu mai rămân decât aproximativ trei săptămâni de fructificat.
La ce ar trebui să se aștepte cei care lucrează cu banii?
La cheltuieli mai mari decât în alte perioade. Uneori, unele persoane, „dând de bine“, încearcă să șteargă amintirile restricțiilor din anii anteriori și se dedau la cumpărături de compensare a spaimei, a stresului, a necazurilor, a lipsurilor, ca o terapie necesară atât pentru psihicul, cât și pentru sufletul lor încercat. Alții, echilibrându-se la nivelul unei afaceri, devin dispuși să facă, în cadrul firmei, reparații, ameliorări, înlocuiri de aparate, utilaje, instalații, înnoiri ale softurilor sau bazei materiale, necesare procesului de producție. Dar, nu este vorba încă de acea normalitate care să permită schimbarea sediului, înlocuirea mobilierului, a automobilelor sau formelor de manifestare exterioară (de exemplu, publicitatea). Încă se trăiește cu prudență, chiar dacă, pentru niște săptămâni, sunt posibile acele gesturi necesare care pot ameliora un proces de producție sau o activitate comercială. Nu întru totul favorabile sunt călătoriile îndepărtate, pe termen lung, sau care necesită cheltuieli majore. În general, deplasările în interes de serviciu se vor limita la strictul necesar respectivelor contacte fără risipă și chiar fără dorința de a impresiona, chiar dacă această tehnică, cu ani în urmă, le adusese importante atuuri și beneficii.
În planul economic, cel mai avan­tajat este comerțul, care poate cunoaște un reviriment cu ecouri pentru întregul an 2013. Acestea se pot propaga, în proporții diferite, în anii viitori, deși alte condiționări astrale ale verii și toamnei anului 2013 ori ale întregului an 2014, pot să restrângă ceea ce astrele „dilată“acum.
Contactele umane sunt la cote maxime, mai ales pe căile înlesnite de tehnologia modernă, care nu mai condiționează o discuție de genul dialogului față în față, el putând să se desfășoare și prin fax, telex, video – telefon, skype, internet, toate acestea fiind domenii ale tehnologiei de vârf, patronate atât de zodia Gemenilor, în care vom intra după 21 mai, cât și de planetele care traversează în prezent acest segment zodiacal.
Soarele și Marte patronează hărnicia, munca și responsabilitatea
Cele două planete masculine, puternice, determinate, controlează, ca și în săptămânile anterioare, domeniul muncii cu toate implicațiile și conotațiile lui: efort, responsabilitate, asumarea greului, spirit de sacrificiu, dedicare unei activități sau în beneficiul unui program, ascultare, disciplină, răbdare, metodă și, în final, succesul unei activități ce se desfășoară în parametri optimi. Nu pretindem că datorită acestui tranzit astral toată lumea devine conștientă și harnică. Afirmăm doar că, în multe aspecte ce presupun efort susținut, rutină, experiență, disciplină liber consimțită, răspundere, se pot observa (mai ales în industrie și agricultură) o serie de progrese care au ca factor comun fundamental de activitate munca şi mai puțin creația, invocația, individualismul, improvizaţia sau spontaneitatea.
Într-un alt registru astral, cele două planete care se află acum în tranzit, prin zodia Taurului, continuă să susțină toate domeniile de activitate legate de agricultură, creșterea vitelor, pregătirea recoltelor viitoare.
Deși, în unele zone din țara noastră sau chiar din Europa, fenomenele climatice au fost, nu o dată, ieșite din comun, canicula alternând cu furtuna și cu inundațiile, în mare, din punct de vedere meteorologic, condițiile sunt favorabile tuturor tipuri de culturi timpurii, de vară sau târzii.
Sub influența situațiilor dramatice, o serie de instituții vor fi nevoite să se transforme
Mai există un aspect astral care ar trebui să ne facă și prudenți, și atenți. Prudenți la felul în care construim un proiect, atenți la înnoirile forțate care se vor instala chiar împotriva voinței majorității: a conducătorilor, dar și a maselor de oameni activi.
Drastica întâlnire dintre Uranus (în Berbec) și Pluton (în Capricorn) controlează, printre multe domenii de viață și activitate, instituțiile în general, structurile unei societăți bazate pe organizare și legislație, autoritatea reprezentată prin funcții, ranguri și putere. Aspectul este, din punct de vedere astrologic, mai complex decât îl prezentăm noi acum. Raportându-ne strict la domeniul economic, sunt „lovite“ astral de această combinație negativă instituțiile care veghează la păstrarea ordinii – să-i spunem financiare, fiscale, bancare, a aplicării legilor și a exprimării autorității statului. Relația se poate traduce dinspre astrologie spre domeniul concret, uman, sau spre cel abstract, instituțional, prin conflicte, imposibilitatea armonizării unor măsuri cu dorința sau putința maselor de a le accepta ori suporta. Instituțiile trebuie să se modifice în „focul luptei“.
Schimbarea nu e ușoară. Uranus forțează nota spre o modernizare, care nu este întotdeauna posibilă sau care se produce cu mari suferințe umane, pierderi materiale, revolte și ostilitate. La rândul lui, Pluton sacrifică repede multe structuri care, acum, în aceste momente de criză, își arată mai mult ca în alte dăți viciile de concepție. Este un moment când sunt golite de conținut toate relațiile vechi de muncă, dar și de putere, ca și cum una nu numai că nu ar susține-o pe cealaltă, ci chiar i s-ar opune, fiecare subminându-se discret sau sabotându-se pe față. Mecanismele vicioase sunt demascate. Starea de insecuritate se accentuează, pentru că a apărut pe fondul unor ani de criză, în care aceste vicii de gândire și concepție, ori de atitudine față de bani, muncă, câștig, avere, risipă, sacrificiu, venind din trecut, venind din istorie, nu pot să se mențină în prezent.
Ceea ce trebuie să moară din punct de vedere astrologic va muri, mai devreme sau mai târziu, mai repede sau mai încet, pe acest fundal al structurilor în criză. Dansul abia a început. Confruntarea dintre răvășitorul Uranus și nemilosul Pluton, este departe de a se fi încheiat. Procesul va dura până în 2018.

Urania urează cititorilor revistei Capital «Succes şi Progres»