Decizia a fost luată în semn de recunoştinţă pentru 'rolul major pe care Federaţia Rusă şi Ungaria l-au acordat Universităţii din Debrecen în dezvoltarea centralei nucleare de la Paks', se arată în comunicatul Senatului universitar. 

Ungaria a semnat în 2014 un acord cu Rusia privind construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, iar Universitatea din Debrecen urmează să pregătească experţi pentru acest proiect, care a atras critici cu privire la creşterea dependenţei Ungariei faţă de Moscova. 

Proiectul a fost încredinţat Rosatom, compania rusă de stat din domeniul nuclear, iar 80% din costuri, estimate în total la 12 miliarde de euro, vor fi finanţate printr-un credit oferit de Rusia. 

În luna mai, ministrul responsabil cu acest proiect, Janos Suli, anunţa că reactoarele vor deveni operaţionale până în 2026. 

Liderul rus este aşteptat luni la Budapesta, pentru startul Campionatului Mondial de judo. Vladimir Putin este preşedinte de onoare al federaţiei internaţionale de profil. 

Putin a declinat invitaţia de a primi titlul de doctor în cadrul unei ceremonii la Debrecen, astfel încât el îi va fi înmânat în capitala ungară, a scris cotidianul Nepsava. 

Pe parcursul vizitei lui Putin la Budapesta este probabilă o întâlnire cu prim-ministrul Viktor Orban, însă deocamdată nu există un anunţ oficial în acest sens.

AGERPRES