Într-o conferință de presă de sâmbătă, acesta a mai declarat că partidele politice îşi vor pierde jumătate din finanţarea de la buget. Această măsură va genera economii la buget în valoare de aproximativ 1,2 miliarde forinţi (3,5 milioane dolari), relatează Bloomberg.

De asemenea, povara fiscală va fi majorată pentru bănci, ceea ce va genera alte 55 miliarde forinţi (163 milioane de dolari) și va fi reintrodusă o taxă multinaționalelor din distribuție, generându-se astfel alți 36 miliarde forinţi (106 milioane de dolari).

Nu în ultimul rând, va fi introdusă o taxă pentru autovehicule. Aceasta este în mod normal plătită de proprietarii de automobile către municipalităţi, dar va fi transferată către bugetul central. Se vor obține astfel alți 100 de milioane de dolari.

„Guvernul a demarat o reorganizare semnificativă a bugetului şi va forţa şi pe alţii să contribuie la împărţirea poverii. Printre aceştia se numără partide politice, firme multinaţionale, bănci şi municipalităţi”, a spus Gergely Gulyas.

Viktor Orban, criticat că s-a folosit de criza COVID-19

Viktor Orban s-a confruntat cu acuzații de înscenare a unei acțiuni în forță pentru putere, făcută sub acoperirea crizei Covid-19 și a atras critici din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Măsurile anunțate sâmbătă aduc aminte de alte măsuri controversate inițiate de Ungaria în urmă cu un deceniu pentru a face față unui deficit bugetar mărit.

Aproximativ 30.000 de unguri și-au pierdut locul de muncă ca urmare a pandemiei, câte 4.000 de noi șomeri în fiecare zi, potrivit declarațiilor lui Gulyas. Guvernul a lărgit ținta pentru deficitul fiscal din acest an la 2,9% din producția economică, de la 1% cât estimase anterior.