În loc să se ducă la Bruxelles, ministrul ungar Tamás Fellegi a plecat din nou la Washington, pentru a convinge experţii FMI, cu toate că Uniunea Europeană este aceea care trebuie convinsă.
Din acest motiv creşte neîncrederea pieţelor de capital. Fostul ministru ungar al finanţelor, László Békesi, afirmă că Ungaria va încheia un acord cu FMI cel mai devreme în luna septembrie. Cu toate că ministrul fără portofoliu Tamás Fellegi a plecat din nou la Washington, pentru a obţine un credit din partea FMI, şansele unui acord rapid sunt din ce în ce mai mici, chiar dacă pieţele de capital nu şi-au pierdut încă cu totul încrederea în economia Ungariei.
Acest lucru se datorează mai ales faptului că mulţi investitori străini nu cunosc în totalitate rolul cardinal pe care îl are Uniunea Europeană în reglementarea situaţiei din Ungaria, afirmă coordonatorul departamentului de strategie pentru pieţele emergente al Băncii Société Générale, Anne Benoît. Expertul francez consideră că Guvernul Ungariei va trebui să facă mari sacrificii pentru respectarea condiţiilor politice, economice şi financiare solicitate de UE, iar ceea ce este şi mai rău este că Executivul de la Budapesta nici nu vrea să audă despre unele din acestea.
La Ministerul ungar al Economiei lucrurile sunt văzute cu totul altfel. La întrebarea, care din investiţiile din Ungaria ar fi afectate de suspendarea definitivă a fondurilor pentru coeziune destinate Ungariei, oficialii ministerului au răspus: "Decizia de suspendare a fondurilor pentru coeziune a fost adoptată din punct de vedere juridic, însă Ungaria a primit un termen pentru respectarea criteriilor, iar prin respectarea acestui termen suspendarea va fi anulată în mod automat. Guvernul ungar s-a angajat deja să respecte aceste criterii, prin proiectul bugetului pentru anul viitor, criteriile urmând să fie incluse şi în progamul de convergenţă aflat în curs de elaborare. Astfel, este prematur să vorbim despre efectele suspendării fondurilor pentru coeziune asupra investiţiilor din Ungaria."
În schimb, Anne Benoit consideră că pieţele de capital au supraevaluat informaţiile pozitive cu privire la vizita lui Tamás Fellegi la Washington, acesta fiind şi motivul întăririi forintului. Analiştii francezi sunt de părere că optimismul poate dispărea la fel de repede, pe cât de repede a venit.
Astfel, încrederea investitorilor poate scădea foarte repede, iar forintul ar putea ajunge în cădere liberă. În cazul în care autorităţile ungare nu vor începe cât mai curând negocierile cu UE şi FMI şi nu se va conveni asupra unui acord de împrumut, atunci moneda naţională a Ungariei ar putea scădea la un curs de 315-320/euro, iar între timp Banca Centrală a Ungariei ar fi nevoită să majoreze dobânda de politică monetară. Şi fostul ministru ungar al finanţelor, László Békesi, afirmă că Ungaria trebuie să ajungă cât mai repede la o înţelegere cu organizaţiile internaţionale.
László Békesi a declarat că tragerea de timp este cea mai rea soluţie. Fostul ministru al finaţelor este de părere că Uniunea Europeană "trateză la pachet" dosarul Ungariei, cu alte cuvinte, dacă Ungaria doreşe un împrumut, atunci această ţară trebuie să ajungă la o înţelegere cu UE în toate problemele în care Comisia Europeană a formulat unele obiecţii. Pieţele de capital îşi vor pierde răbdarea şi atunci va creşte cursul forintului şi va fi majorat riscul de ţară, iar rezervele Ungariei se vor epuiza.
Pentru diminuarea datoriei statului, în acest an Ungaria are nevoie de 6,25 miliarde de euro, sumă care pe termen scurt nu reprezintă o problemă, însă pe termen lung este foarte greu de procurat fără un acord de împrumut cu FMI.
László Békesi mai afirmă că tragerea de timp nu este o soluţie pentru o finanţare sustenabilă a economiei ungare. Fostul ministru ungar de finanţe a adăugat că Ungaria va putea semna un acord cu FMI cel devreme în luna septembrie.
SURSA: Agerpres