«Am luat ceva pământ în arendă, apoi am început să cumpăr câteva bucăți de teren. Când am aflat că pot lua bani ca să fac o mică fermă, am început să strâng hârtie cu hârtie. A fost greu, că nu mă prea pricepeam, dar până la urmă am depus dosarul. După un an am primit cele 25.000 de euro, iar acum am început să plantăm muri, coacăzi și căpșuni», spune Mirela Toader. De când se știe locuiește cu familia în satul Ciulnița din județul Argeș. Muncește cot la cot cu socrul ca să își extindă plantația cu alte două hectare. „În total vor fi zece hectare. Fructele le vindem angro. Vin și le ridică direct de pe teren. Murele și căpșunele sunt cele mai profitabile“, spune tânăra de 32 de ani. Împreună cu familia s-a gândit să mai strângă ceva bani și să construiască o fabrică de sucuri, dar tot cu finanțare europeană.
Mirela Toader este unul dintre cei peste 7.700 de agricultori care au obținut finanțare nerambursabilă în cadrul măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“, cea mai solicitată din cadrul programelor europene pentru finanțarea agriculturii și dezvoltării rurale. Astfel, din anul 2008, când a fost lansată prima sesiune de cereri de proiecte pentru această măsură de finanțare, și până în prezent au fost depuse peste 14.500 de proiecte în valoare de peste 357 de milioane de euro. Din totalul acestora, circa 7.750 de proiecte, în valoare de 158,52 de milioane de euro, au fost selectate pentru a primi finanțare.
Atenție, vin tinerii fermieri!
Rezultatul: până la această dată, în mediul rural s-au instalat aproximativ 6.000 de tineri fermieri. Valoarea contractelor semnate de aceștia cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a depășit 121 de milioane de euro.
„Cifrele înregistrate de noi arată clar un interes al tinerilor de a investi în agricultură, iar acest interes creşte de la o sesiune de cereri de proiecte la alta. De exemplu, la ultima sesiune am primit solicitări de finanţare din partea a 3.863 de tineri fermieri, în valoare totală de peste 137 de milioane de euro. Iar noi am avut disponibile pentru sesiunea respectivă doar 50 de milioane de euro. Suntem puşi în situaţia de a nu putea finanţa toate proiectele depuse la APDRP. Beneficiarii pot primi până la 40.000 de euro“, ne-a spus Mihai Gavril Vădan, directorul general al APDRP. Acesta susține că „tinerii ştiu ce vor şi, mai mult, ştiu şi cum să ceară ceea ce vor, în condițiile în care accesarea acestei măsuri nu este facilă și presupune îndeplinirea unor condiții stricte“. Prin finanțarea acestor activități se urmărește, printre altele, și reducerea șomajului în rândul tinerilor din mediul rural, dar și a-i încuraja pentru a realiza investiții.
În ce s-au investit banii
Ferme mixte (culturi și ferme de animale), exploatații agricole pentru culturile de câmp, ferme horticole și apicole. Acestea sunt principalele activități demarate de tinerii fermieri. Astfel, circa 1.500 de proiecte au ca scop dezvoltarea de exploatații agricole pentru culturile de câmp, iar 2.700 vor primi finanțare pentru ferme mixte. Un alt domeniu pe care s-au axat beneficiarii a fost cel legat de horticultură, fiind semnate contracte pentru 967 de cereri de finanțare. Cele mai puține proiecte vizează fermele pentru creșterea păsărilor de curte și a porcilor. De asemenea, multe solicitări s-au îndreptat și către măsura 312 „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi“, măsură care se poziționează pe locul secund în ceea ce privește proiectele contractate. Astfel, la nivel național au fost semnate 2.200 de contracte în valoare de peste 287 de milioane de euro, județul Bihor fiind pe primul loc cu 225 de contracte semnate (26,43 de milioane de euro).
Însă, nu toate proiectele sunt încheiate cu succes. Astfel, din cele aproximativ 51.000 de proiecte contractate de APDRP, 659 au fost reziliate. Valoarea totală a acestora este de 273,5 mil. de euro. Cele mai multe rezilieri s-au făcut la solicitarea beneficiarilor. Aceștia au renunțat la contractele de finanțare din motive diferite, cele mai frecvente fiind intrarea în insolvență a societăților pe care le conduceau sau din cauza imposibilității de a asigura procentajul de cofinanțare al proiectului. Cu toate acestea, până la data de 23 martie, au fost contractate 50.400 de proiecte destinate agriculturii și dezvoltării rurale, valoarea plăților efectuate (valoare publică) fiind de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

"La ultimul apel de proiecte pentru tinerii fermieri s-au depus cereri de peste 137 de milioane de euro, iar fondurile disponibile totalizau 50 de milioane de euro". Mihai Gavril Vădan, director general, APDRP

405 proiecte au fost contractate pe măsura 112, în județul Arad, în valoare de 8,3 mil. de euro, fiind cel mai mare număr de proiecte contractate de APDRP