István Ujhelyi, europarlamentar socialist, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută online, că premierul Viktor Orban a încercat să șantajeze din nou Uniunea Europeană.

”La întâlnirea de vineri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul ungar Viktor Orbán a spus că dacă UE va menține în continuare mecanismul privind statul de drept și dorește să stabilească în detaliu pe ce anume poate cheltui Guvernul de la Budapesta fondurile de redresare, aflate la dispoziția țării, atunci în ideea de tergiversare nu va solicita adoptarea de către Parlamentul de la Budapesta a proiectului de propunere necesar împrumutului UE”, spune europarlamentarul

Viktor Orbán a mai precizat că Guvernul a înaintat propunerea Legislativului, documentul a fost deja dezbătut, însă votul final nu a mai avut loc. Dat fiind faptul că împrumuturile UE pentru fondurile de reconstrucție necesită ratificarea de către toate statele membre, Ujhelyi consideră că ”astfel Guvernul-FIDESZ a adoptat din nou o poziție de șantaj, precum ultima oară, în toamna anului trecut, când s-a folosit de dreptul său de veto în legătură cu bugetul multianual al UE”.

Guvernul ungar nu va solicita întreaga sumă acordată de UE

Potrivit europarlamentarului, nu este întâmplător că Guvernul ungar nu va solicita, potrivit informațiilor, întreaga sumă acordată de UE țării pentru reconstrucție, respectiv cei 5.800 de miliarde de forinți, ci va depune planul doar pentru suma de 2.500 de miliarde de forinți, nerambursabilă. Politicianul socialist a amintit că planurile naționale de reformă trebuie înaintate Bruxelles-ului până pe 30 aprilie.

După cum se știe, Uniunea Europeană a adoptat la sfârșitul lunii decembrie dispoziția privind bugetul său pentru următorii șapte ani și fondul aferent de 750 miliarde euro pentru atenuarea efectelor cauzate de pandemia cu noul coronavirus.

Pachetul financiar complet va permite Uniunii Europene și statelor sale membre să asigure un sprijin de 1.800 de miliarde de euro în următorii ani pentru redresarea economiei și pentru realizarea priorităților pe termen lung a diferitelor politici ale UE.

Sursă foto: Dreamstime